Journalist tegen Belgische minister: ‘U moet nog even oefenen met praten’

Still uit het interview van de VRT

De nieuwe Belgische minister van Financiën, Koen Geens, die gisteren beëdigd werd, moet nog even wennen aan zijn nieuwe stiel. In een van zijn eerste interviews sprak hij dan ook wat stijfjes, wat hem meteen een standje opleverde van een journaliste.

Het is natuurlijk ook niet een alledaagse gebeurtenis om van hoogleraar vennootschapsrecht aan de Universiteit van Leuven ineens de nieuwe minister van Financiën in België te zijn in het kabinet van Elio Di Rupo. De benoeming van Geens, die de wegens belangenverstrengeling opgestapte Steven Vanackere van CD&V opvolgt, was sowieso verrassend. Er doken verschillende namen op en als een konijn uit de hoge hoed was daar plotseling Geens. Dat Geens er zelf ook nog even moest inkomen bleek uit het interview met de VRT.

Klik voor de video.Klik voor de video.

De ambtelijke volzinnen kwamen er nog niet zo vloeiend uit.

Interviewster: “U bent de verrassing van de dag he?”
Geens: “Wel, dat was niet de bedoeling vanmorgen, maar ik ben blij dat u mij de verrassing van de dag vindt.”
Interviewster: “Wanneer bent u eigenlijk op de hoogte gebracht of gevraagd?”
Geens: “Wel die eh, gesprekken zijn gisteren dus begonnen, mevrouw.”
Interviewster: “U stapt in een harde stiel. hoe kijkt u daar tegenaan?”
Geens: “Met gemengde gevoelens, maar met een zeker enthousiasme.”

De nieuwe minister van Financiën trok vervolgens een beetje een raar gezicht, onzeker of hij het wel goed gezegd had. De VRT-journaliste schoot daarop in de lach:

“U spreekt zeer to the point, meneer de minister. U moet misschien nog meer leren praten als een minister.”

Geens reageerde totaal niet beledigd:

“Ik zal mijn best doen. Als u mij dat wilt leren, wil ik dat graag doen.”

Geens stelde zich verkiesbaar als rector

Geens, die rechten studeerde aan de KU Leuven en Harvard, en tevens vennoot is bij het advocatenkantoor Eubelius, is niet altijd zo spaarzaam met zijn woorden. Als kandidaat voor de rectorverkiezingen aan de KU Leuven in 2009 was hij een stuk breedsprakiger in zijn campagnefilmpje:

“Visie is inzicht. Inzicht met een uitzicht.”

Koen Geens - Weblog 1 from Koen Geens on Vimeo.

Helemaal van politieke ervaring is Geens overigens niet gespeend. Van 2007 tot februari 2009 werkte Geens als kabinetschef voor de Vlaams minister-president Kris Peeters. De Vlaamse regering moest in die periode meermaals noodlijdende banken bijspringen. Ook was hij betrokken bij de vernieuwing van de CD&V. De overtuigd katholiek iss getrouwd met een dochter van de voormalige staatssecretaris Jos Dupré.

    • Anouk Eigenraam