Asielzoeker krijgt 28 jaar cel voor dubbele moord in Baflo

De rechtbank in Groningen heeft 28 jaar celstraf opgelegd aan asielzoeker Alasam S. voor de moord op zijn vriendin Renske Hekman en politieagent Dick Haveman. Daarnaast acht de rechtbank hem schuldig aan twee pogingen tot moord op dorpsgenoten, bedreiging van drie politiemensen met een pistool en aan een poging tot zware mishandeling van een politieagente. Het OM had levenslang geëist.

Renske Hekman werd op 13 april 2011 in haar huis in het Groningse Baflo door haar vriend S. met een brandblusser doodgeslagen. Op zijn vlucht kwam hij een agent in burger tegen. Tijdens de worsteling die volgde kreeg S. het pistool van de agent te pakken en schoot hem dood. Ook een agente en enkele omstanders raakten gewond door de kogels.

Volgens de rechtbank waren de handelingen zo doelgericht en adequaat dat ervan uit moet worden gegaan dat de man enig besef had van waar hij mee bezig was. Daarmee is sprake van voorbedachte rade en is moord bewezen. Deze „zeer ernstige feiten” vragen om een zware straf, vindt de rechtbank. Maar levenslang vindt de rechtbank te zwaar. „Een dergelijke vrijheidsbeneming biedt geen enkel perspectief ooit nog terug te keren naar de samenleving. Met levenslang moeten we om humanitaire redenen terughoudend zijn.”

Anders dan de verdediging oordeelde de rechtbank dat Alasam S. tijdens zijn daden volledig toerekeningsvatbaar was. Raadsman Van Linde vindt de straf fors en kan nog niet zeggen of hij in beroep gaat.