Arabische Liga biedt Syrische oppositie zetel aan

De Syrische Nationale Coalitie, waarin de oppositie verenigd is, heeft een zetel aangeboden gekregen van de Arabische Liga. Dat aanbod kwam in Kairo, waar de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken bijeen waren.

De Syrische Nationale Coalitie werd begin november gevormd toen verschillende oppositiegroepen akkoord gingen met de oprichting van het orgaan. Frankrijk erkende de SNC al snel als de enige vertegenwoordiger van het Syrische volk, gevolgd door andere Westerse en Arabische landen. Moaz al-Khatib, leider van de SNC, zei vorige maand nog dat hij bereid is de dialoog aan te gaan met president Assad.

Het lidmaatschap van Assads regime bij de Arabische Liga werd in 2011, het jaar dat de opstand begon, opgeschort omdat een vredesplan van de Arabische landen afgewezen werd door Syrië.

De Liga, die 22 landen telt, legde vandaag ook vast dat Arabische landen de Syrische oppositie militair moeten kunnen steunen.

    • Peter Zantingh