Geef Ruth Porat een post op ministerie van Financiën

None

Of je het nu leuk vindt of niet, het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft behoefte aan een bankier in haar gelederen.

De nieuwe minister Jack Lew heeft zijn sterke kanten – hij is vooral deskundig op het gebied van de begroting en de wetgeving. Maar hij mist belangrijke financiële kennis en ervaring. De betrekkingen met Wall Street zijn nog steeds niet op en top, omdat er de nodige kritiek is geuit op de reddingsoperatie voor de banken. Maar het aanstellen van iemand als financieel directeur Ruth Porat van zakenbank Morgan Stanley als Lew’s rechterhand zou helpen de gaten te dichten.

Porat is goed bekend in Washington. In 2008 adviseerde zij het ministerie over wat er moest worden gedaan met de door de crisis getroffen hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. Zij kreeg die rol dankzij haar positie als hoofd van de divisie voor financiële instellingen van Morgan Stanley.

Het is een voordeel iemand bij het ministerie van Financiën te hebben met diepgaande kennis van de bankensector in het algemeen en de financiën van de huizenmarkt in het bijzonder, nu er nog meer hervormingen in de pijplijn zitten. Porat heeft ook als bankier gewerkt voor technologiebedrijven, een andere belangrijke sector van de Amerikaanse economie.

Er zullen altijd zorgen zijn dat een vroegere – en mogelijk toekomstige – Wall Street-functionaris eerder voor haar mede-bankiers zal opkomen dan voor het algemeen belang. En als financieel directeur van een van de bekendste zakenbanken ter wereld de afgelopen drie jaar heeft Porat de belangen van de bankensector verdedigd als het gaat om de nieuwe regels.

Maar dat was ook haar baan – en een deel van de bureaucratische rompslomp waar zij tegen vocht, verdiende het om ter discussie te worden gesteld. Ze is beslist slim genoeg om te weten wat ze moet doen als en wanneer president Barack Obama haar baas wordt.

Een groter gevaar kan zijn dat zij zich er onbewust toe laat verleiden om de banken met fluwelen handschoenen aan te pakken. Maar een ministerie van Financiën vol carrièrediplomaten kan makkelijk ten prooi vallen aan een ander soort zelfgenoegzaamheid. De benoeming van Porat of van een soortgelijk persoon zou enige waardevolle variatie aanbrengen in het team, evenals wat broodnodige kennis van het bedrijfsleven.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.

    • Antony Currie