Zware straffen voor corrupte Griekse politici

Een voormalige Griekse minister van Defensie is gisteren tot acht jaar cel veroordeeld omdat hij niet kon uitleggen waar zijn enorme vermogen vandaan komt. Griekse politici zijn hiertoe wettelijk verplicht.

De veroordeling komt een paar dagen nadat de voormalige burgemeester van Thessaloniki levenslang heeft gekregen, samen met twee hoge gemeenteambtenaren, omdat zij voor zeventien miljoen euro aan sociale premies voor gemeenteambtenaren naar zichzelf hadden overgemaakt in plaats van naar de fondsbeheerders.

Beide veroordeelden spraken van een politiek proces, bedoeld om te proberen de enorme onvrede over corruptie in de politiek te sussen.

Volgens de oud-minister van Defensie, Akis Tsohatzopoulos, lid van de socialistische partij Pasok, hadden de rechters „orders van hogerhand” gekregen om hem zwaar te straffen.

Vassilis Papageorgopoulos, van 1999-2010 burgemeester van Thessaloniki voor de conservatieve partij Nieuwe Democratie, zei dat zijn straf bedoeld was „om de algemene stemming te bevredigen die vraagt om het bloed van politici”.

De 73-jarige Tsohatzopoulos was in opspraak gekomen wegens zijn luxueuze levensstijl, die niet was te rijmen met zijn belastingaangiftes over 2006-2009. Ook was een villa in een van de duurste straten van Athene, aan de voet van de Akropolis, in 2009 gekocht door zijn vrouw, niet aangegeven. Het huis is in beslag genomen en Tsohatzopoulos moet ook een boete betalen van 520.000 euro.

De ex-minister, die invloedrijk is geweest binnen Pasok, moet binnenkort terechtstaan in een ander proces, wegens het witwassen van smeergeld. Daarin hangen hem zwaardere straffen boven het hoofd.

Oud-burgemeester Papageorgopoulos, een voormalig kampioen op de 100 meter sprint, is veroordeeld samen met de toenmalige gemeentesecretaris van Thessaloniki en het hoofd financiële zaken van de Noord-Griekse havenstad. (AP, AFP)