‘Chávez beleeft moeilijkste uren sinds operatie’

Een vrouw in Caracas leest de krant met het laatste nieuws over de situatie van Chavez.
Een vrouw in Caracas leest de krant met het laatste nieuws over de situatie van Chavez. Foto AP / Ariana Cubillos

De Venezolaanse president Hugo Chávez beleeft op dit moment “de moeilijkste uren” sinds hij begin december een kankeroperatie onderging. Kanker die volgens vicepresident Nicolás Maduro een aanval is van vijanden. Dat zei Maduro vanavond in een toespraak.

Vanochtend werd al duidelijk dat de 58-jarige Chávez in het ziekenhuis van Caracas vecht voor zijn leven. De regering liet vannacht weten dat de president ademhalingsproblemen heeft en opnieuw een infectie aan de luchtwegen heeft. Venezolanen zouden gezamenlijk moeten bidden voor de gezondheid van Chávez, voegde Maduro daar vanavond aan toe.

Ook haalde de vicepresident uit naar het buitenland. Er wordt een commissie ingesteld om te onderzoeken of Chávez ziek is geworden door toedoen van een buitenlandse mogendheid. Daarnaast moet een medewerker van de Amerikaanse ambassade het land verlaten. Volgens de vicepresident is de man een spion die heeft gesproken met leden van het Venezolaanse leger, met als doel het land te destabiliseren. De man, een attaché van de Amerikaanse luchtmacht, heeft 24 uur de tijd om Venezuela te verlaten.

Update 21.50 uur:
Er is een tweede Amerikaanse attaché het land uitgezet. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft inmiddels bevestigd dat ze op weg terug zijn naar de Verenigde Staten.

    • Lex Boon