Uitgelicht

Film

The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008, VS). Film over de ervaringen van een bomexpert in Bagdad. Het lukt Bigelow gruwelijk goed om in het hoofd te komen van bomexpert William James (Jeremy Renner) als hij in zijn benauwende bommenpak op een helse machine afgaat. Heel opwindend; je zit op het puntje van je stoel. Het belangrijkste thema van de film: oorlog is verslavend; de adrenaline die je lichaam aanmaakt een drug. Oscar voor beste film van 2009.RTL7, 20.30-23.10u.

Ocean’s Eleven (Steven Soderbergh, 2001, VS). George Clooney is de gentleman-inbreker die met groep specialistische criminelen de kluis van Andy Garcia’s casino kraakt in ideale amusementsfilm. Regisseur Soderbergh goochelt met informatievoorziening en allerlei varianten op het gangstergenre. Veronica, 20.30-22.45u.

Informatief

The Gatekeepers (Israël Confidential). Documentaire uit 2012 over de Israëlische contraspionagedienst Shin Beth. In deze dit jaar voor een Oscar genomineerde Frans-Israëlische coproductie doen nog levende oud-topmannen voor het eerst een boekje open. Arte, 20.15-21.55u.

Koppen XL: Is weten altijd beter? Dragers van een risicogen voor de ziekte van Huntington vertellen over de moeilijke keuze zich te laten testen of niet. Ze hebben machteloos moeten toezien hoe een of meer familieleden langzaam aftakelden. De ziekte is weliswaar uitzonderlijk, maar als het gen in de familie zit, is het risico spectaculair hoger. Veel mensen willen het liever niet weten, anderen laten zich wel testen. Sommigen krijgen goed nieuws, maar wat is goed nieuws als blijkt dat een broer of zus wel drager is van het Huntington-gen? Eén, 22.30-23.01u.

Amusement

Echte meisjes op de prairie. Realitysterren Jill (Oh Oh Europa), Kim (In Love With Sterretje), Ovo (Benelux’ Next Top Model) Ovo, Claire en Ricardo (De Gouden Kooi), Joost (De Modepolitie), Sunny (Take Me Out), Gio (Oh Oh Cherso) en Bram (Barbie’s Bruiloft) gaan onder leiding van Patty Brard cowboytje spelen op de prairie van Utah. Ze worden verdeeld in twee teams die in een reeks proeven worden getest op kracht, uithoudingsvermogen en kennis van het Wilde Westen. Zie ook pagina 32/33.RTL 5, 21.30-22.30u.

The Matt Lucas Awards. Matt Lucas keert terug als gastheer van zijn eigen prijzenfestival. Vanavond mogen zijn gasten de Robert Webb, Ardal O’Hanlon en Adil Ray kandidaten voordragen voor de Lucas voor Het Minst Verstaanbare Britse Accent, de Meest Miserabele Dag van het Jaar en de vaste Verborgen Talent Prijs. In de jury van vanavond drie winnaars van een bronzen medaille op de laatste Olympische Spelen: bokser Anthony Agogo en vrouwenhockeyers Alex Danson en Kate Walsh. BBC 1, 23.35-00.05u.