Tweede leven voor de buiten-brouwerij

Feestje? Neem eens in plaats van zo’n saaie tap een buitenbrouwerij, waarmee bier wordt gebrouwen van planten en kruiden uit je eigen achtertuin. Of trakteer je gasten op een bezoek aan de vouwsauna; handdoeken en badjassen worden erbij geleverd. Teambuilding? Ga samen koken in de verplaatsbare Volksbouwkeuken.

Het zijn allemaal projecten die in het kader van culturele manifestaties zijn ontwikkeld. Zo werd de buitenbrouwerij ontworpen om ‘Zeebier’ van Terschellinger planten te kunnen schenken op muziek- en theaterfestival Oerol. Zonde dat dit soort objecten één of hooguit een paar keer worden gebruikt, vindt Laura Vrenken – ze zijn duurzaam, gebruiken lokale materialen of zelfs afvalproducten, er zouden juist zo veel mogelijk mensen plezier moeten hebben van deze investeringen die toch al zijn gedaan. „Zo is Rent-A-Project ontstaan”, zegt Vrenken, die zelf in de pr-sector werkt. Zij regelt de verhuur, het vervoer en een gastvrouw die weet hoe alles werkt. De brouwersinstallatie – mét bier, kost rond de 1.800 euro voor een dag, de sauna tegen de 600.

Tot nu toe heeft Rent-A-Project vijf objecten van twee ontwerpers in beheer: van Henriëtte Waal een bierbrouwerij en een Surinaamse schaafijskar, van Elmo Vermijs een vouwsauna, een drijvende vlonder die op de Sloterplas vaart en de mobiele Volksbouwkeuken. Rent-A-Project hoopt echter dat ook andere ontwerpers zich zullen aansluiten.

www.rent-a-project.com

    • Tracy Metz