Toestand Chavez verslechterd - ‘hij vecht voor zijn leven’

Een foto's van Chávez met zijn dochters in het ziekenhuis, gepubliceerd in februari.
Een foto's van Chávez met zijn dochters in het ziekenhuis, gepubliceerd in februari. Foto EPA / Venezolaanse ministerie van Communicatie en Informatie

Het gaat niet goed met Hugo Chavez. De Venezolaanse president die in december een kankeroperatie onderging heeft ademhalingsproblemen en opnieuw een infectie aan de luchtwegen. Dat liet de regering vannacht weten, schrijft Reuters.

De 58-jarige Chavez, die - een enkele uitzondering daargelaten - al drie maanden niet meer in het openbaar gezien is, werd geopereerd in Cuba. Het was de vierde keer sinds medio 2011 kanker bij hem ontdekt werd. De update over de stand van zaken die de regering gaf, was uiterst somber. Hij zou ‘vechten voor zijn leven’ in het ziekenhuis van Caracas.

Minister Ernesto Villegas:

“De president heeft hevige chemotherapie gehad, gecombineerd met andere ingewikkelde behandelingen… zijn algemene toestand blijft bijzonder delicaat.”

In het najaar van 2012 werd Chavez opnieuw tot president gekozen, waarvoor hij in januari beëdigd moest worden. Zijn gezondheid belette dat echter. Het Hooggerechtshof bepaalde dat hij wel president bleef en op een later moment de eed mag afleggen.