Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Slotervaart loopt gevaar door mogelijk opeisen miljoenenlening

Foto ANP / Koen van Weel

De erven van de onlangs overleden eigenaar van het Slotervaartziekenhuis dreigen een miljoenenlening aan het ziekenhuis op te eisen. Als dat gebeurt is het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Het opeisen van de schuld, 26 miljoen euro, is onderdeel van een machtsstrijd om het ziekenhuis. Sinds het overlijden, eind vorig jaar, van de Beverwijkse vastgoedondernemer Jan Schram strijden zijn erfgenamen met directeur Aysel Erbudak. Schram was sinds 2006 eigenaar van het Amsterdamse ziekenhuis.

Twee weken geleden werd Erbudak geschorst door haar eigen commissarissen, formeel omdat ze te eigengereid te werk ging tijdens de onderhandelingen met Achmea. Daardoor kreeg het ziekenhuis geen contract met de verzekeraar.

Machtsstrijd ten grondslag aan schorsing Erbudak

Uit onderzoek van NRC blijkt dat niet de kwestie met Achmea, maar de strijd om de macht bij het ziekenhuis ten grondslag lag aan haar schorsing. Erbudak, jarenlang zakelijk partner van Schram, heeft samen met haar familie het recht zijn financiële belangen over te nemen. Dat is vastgelegd in een akte. Op die manier kan Erbudak de controle over het ziekenhuis verwerven.

De erven Schram (een broer en zijn zoon) proberen de overname te blokkeren door het geld terug te vragen dat Jan Schram in 2006 aan het ziekenhuis leende. Daardoor zou Erbudak een ziekenhuis in acute nood krijgen.

Het Slotervaart was in 2006 het eerste Nederlandse ziekenhuis in private handen. Een faillissement werd voorkomen doordat Schram het ziekenhuis kocht en de lening verstrekte. Al in januari dit jaar zouden de erfgenamen hebben aangekondigd de lening terug te eisen. Het is moeilijk om op korte termijn een nieuwe financier voor het ziekenhuis te vinden. Ook doordat het ziekenhuis, als enige van de 92 Nederlandse ziekenhuizen, nog geen contract heeft met Achmea. Geen van de betrokkenen wil reageren.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal ‘Strijd om het Slotervaart’ (ook via onze digitale editie).