Senatoren: ongemak over petten

De Eerste Kamer trekt zich de discussie over de dubbele petten aan. Enkele senatoren nemen maatregelen om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan.

Guusje ter Horst (PvdA) spreekt sinds kort niet meer over de woningmarkt omdat ze commissaris is geworden bij woningcorporatie De Key. Senator Anne Flierman (CDA) geeft binnenkort zijn woordvoerderschap onderwijs op omdat hij voorzitter wordt van een organisatie voor het hoger onderwijs. „Ik wil niet in twee hoedanigheden met de minister aan tafel zitten”, zegt Flierman.

Eerder maakte Marleen Barth, PvdA-fractieleider in de Eerste Kamer, bekend dat ze terugtreedt als voorzitter van GZZ Nederland, de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg. „Ik kan niet twee boegbeelden tegelijk zijn”, zegt Barth daarover vandaag in deze krant. „Vroeger kraaide er geen haan naar de banen van Eerste Kamerleden, maar de politieke lading van wat wij doen is veranderd.”

De discussie over belangenverstrengeling is opgelaaid naar aanleiding van het optreden van senator Elco Brinkman. De CDA-fractieleider onderhandelde met het kabinet over de woningmarkt, terwijl hij als voorzitter van Bouwend Nederland – de lobbyclub van bouwbedrijven – direct belanghebbende is. VVD’er Heleen Dupuis noemt zijn optreden bij het woonakkoord „verbazend”.

In het nieuws: pagina 4-5

    • Thijs Niemantsverdriet
    • Emilie van Outeren