Sacha de Boer weg bij NOS Journaal: ik heb behoefte aan slow journalism

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nieuwslezeres Sacha de Boer vertrekt op 3 mei als anchor van het Achtuurjournaal. Ze wil meer tijd besteden aan haar fotoreportages.

De Boer zegt in een verklaring:

“Na 21 jaar dagelijkse deadlines heb ik op dit moment enorme behoefte aan slow journalism. Geen waan van de dag, maar langer aan een verhaal werken. Afgelopen jaren heb ik mijn werk bij de NOS en fotografie goed kunnen combineren, maar mijn fotografie neemt zo’n vlucht dat ik steeds vaker interessante klussen moet weigeren.”

Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, betreurt het vertrek van De Boer:

“Een van ons aller bekendste presentoren gaat weg. Dat is nogal wat.”

De Boer werkte ruim zestien jaar bij de NOS en was tien jaar presentator van het Achtuurjournaal, naast Rob Trip. Vorig seizoen maakte ze een grote verandering mee als presentator: in het nieuwe decor moest zij voortaan staan en wandelen.

De Boer bij De Wereld Draait Door over het nieuwe NOS Journaal, op 24 mei 2012:

De Boer (1967) groeide op in Weesp en studeerde communicatiewetenschappen. In 1992 begon ze bij Amsterdamse stadsomroep AT5. Ook was ze redacteur bij Concertradio. In 1995 stapte zij over naar RTL5. Na een half jaar begon zij met Veronica Nieuwslijn, samen met Rick Nieman, thans presentator van RTL Nieuws en haar echtgenoot.

Bekijk de promo van Veronica Nieuwslijn uit 1995:

Een jaar later werd dat programma gestopt wegens onvoldoende kijkers en begon ze bij de NOS.

Sacha de Boer presenteert het NOS Journaal na de WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië in 1998:

Vanaf 15 juli 2003 is ze daar de vaste presentatrice van het achtuurjournaal.

Een jaar geleden werd ze even wereldwijd trending topic op Twitter na haar interview met de president-directeur van de NS. Die viel ze meerdere keren in de reden, wat tot veel reacties leidde.

Bekijk het interview:

Ze weet dit in een blogpost - die 879 reacties kreeg - aan een vertraging tussen de studio en locatie, waardoor gesprekken al gauw iets “hakkelends” krijgen:

Voor een informatief gesprek met een eigen correspondent is het nog enigszins te doen, omdat je daar afspraken over maakt. Maar een kritisch interview is via de satelliet bijna onmogelijk. En toch deden we het in dit geval, omdat de NS op zo’n dag wel wat uit te leggen heeft. In een studiosetting waarin je elkaar in de ogen kunt kijken, kun je met je bodylanguage al aangeven dat je de ander wilt onderbreken, en is er geen hinderlijke vertraging.

Sacha de Boer in het nieuwe decor van de NOS, eerder dit jaar:

    • Wilfred Takken