Ronaldo is zoals je hem verwacht, of niet

Cristiano Ronaldo keert vanavond terug naar de plek waar hij groot is geworden Op Old Trafford speelt hij met Real Madrid tegen zijn oude club Man United Er wacht hem ongetwijfeld applaus

Cristiano Ronaldo is precies zoals je hem verwacht. Neem de persdag in aanloop naar de vijftigjarige herdenking van de vliegramp in München, waarbij in 1958 acht leden van de selectie van Manchester United omkwamen en vijftien passagiers uit de entourage rond het team van de legendarische trainer Sir Matt Busby. Er heerste tijdens de interviewsessies – uiteraard – een plechtige stemming.

„Tot meneer Ronaldo langskwam, voor wie het allemaal te lang duurde”, herinnert Daniel Taylor zich, chef voetbal van de Britse krant The Guardian. „Terwijl (United-spits) Wayne Rooney zijn best deed om met waardigheid zijn gedachten over het onderwerp te formuleren, liep Ronaldo daar in zijn boybandkleren misbaar te maken. Scheldend op de perschef dat het te lang duurde. Hij floot zelfs naar Rooney dat hij op moest schieten met zijn interview, alsof het zijn hond was. Walgelijk.”

Het was voor de aanwezige Britse journalisten duidelijk dat het ego van de vedette niet meer in de hand te houden was. „Van het verlegen, puisterige jongetje dat hier in Manchester ooit met zijn moeder hand in hand een drukke straat overstak was weinig meer over”, aldus Taylor. Het incident stond volgens hem niet op zich in een tijd waarin Ronaldo een breuk met de club forceerde. De aanvaller sprak zelfs van moderne slavernij omdat Manchester United, dat hem ruim een ton per week betaalde, hem niet naar Spanje liet gaan.

Maar sinds hij voor een recordbedrag van 94 miljoen euro in juli 2009 naar Madrid vertrok, klonk nog slechts dankbaarheid uit de mond van Ronaldo voor de mooie tijd die hij had in Manchester. Bij zijn terugkeer naar Old Trafford, in de return van de achtste finale Champions League, wacht hem ongetwijfeld applaus. Met Ronaldo won Manchester United drie opeenvolgende landstitels en de Champions League in 2008 – al miste de Portugese vedette zijn penalty in de strafschoppenserie in de finale tegen Chelsea.

Ronaldo is overigens óók helemaal niet zoals je hem verwacht. Een half jaar na de verwoestende tsunami op Tweede Kerstdag 2004 bezocht de superster in wording het getroffen Atjeh. Daar woonde het jongetje Martunis, dat de ramp overleefde en wereldnieuws werd in Portugal omdat hij door hulpverleners werd gevonden in een shirt van het Portugees elftal. Ontroerende televisie.

En vraag maar aan assistent-coach René Meulensteen van Manchester United hoe toegewijd de speler is. „Hij wilde altijd iets extra’s doen om beter te worden”, zei de Nederlandse techniektrainer vorig jaar in een interview met deze krant. „Ronaldo heeft heel veel individueel getraind. Iedereen ziet hem zoals hij nu is, maar je moest hem eens zien toen hij bij ons kwam. Enorme explosiviteit en arrogantie in zijn spel. Maar qua techniek was het niet meer dan een hoop gepiel met een bal, wat hij als kind op Madeira had geleerd. Dat heeft hij heel functioneel gemaakt.”

In de jeugdopleiding van Sporting Lissabon had Ronaldo als tiener voortdurend heimwee naar huis. Afkomstig van het eiland Madeira werd hij uitgelachen om zijn accent. Het voedde zijn geldingsdrang, maar het ego was nooit ver weg. „Ik ben speler van Sporting, ik hoef niet op te ruimen”, zou hij volgens de biografie Obsession for Perfection weleens hebben geroepen naar een trainer die van hem verlangde dat hij de kleedkamer opruimde.

Onlangs vierde Ronaldo een doeltreffende vrije trap door te wijzen op de kabels van dijspieren die hij heeft. Dat is makkelijk uit te leggen als typerend voor zijn zelfverheerlijking, maar het optillen van zijn broekje bleek terug te voeren op een opmerking van de reservekeeper van Real. Die had zich afgevraagd waarom Ronaldo toch zo hard zijn benen trainde in de fitnesszaal. Om die keiharde schoten te kunnen lossen dus.

In de heenwedstrijd afgelopen maand tegen United (1-1) maakte Ronaldo een prachtige kopgoal. Hij hing een fractie van een seconde stil in de lucht, in kenmerkende stijl met zijn benen opgevouwen onder zijn kont. Gemeten is dat hij op die manier rechtstandig 78 centimeter hoog kan springen. Door zijn benen op te vouwen verplaatst hij het zwaartepunt van zijn lijf omhoog terwijl hij springt. Zo kan hij hangen in de lucht, zoals grote sportmensen doen.

    • Bart Hinke