Robert M.: ja, ik wist dat ik grenzen overschreed en nu wil ik dood

Robert M. zou “desnoods morgen” een euthanasieverzoek indienen, als dat enige kans van slagen zou hebben. “Dan is iedereen blij”. Hij noemt zichzelf een “slecht mens” en gaf vanochtend, op de eerste dag van de behandeling van zijn hoger beroep, sterker dan eerder toe dat hij wist dat zijn misbruik fout was.

Richard van O. en Robert M. kijken elkaar aan tijdens de eerste dag van hun strafproces een jaar geleden. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Robert M. zou “desnoods morgen” een euthanasieverzoek indienen, als dat enige kans van slagen zou hebben. “Dan is iedereen blij”. Hij noemt zichzelf een “slecht mens” en gaf vanochtend, op de eerste dag van de behandeling van zijn hoger beroep, sterker dan eerder toe dat hij wist dat zijn misbruik fout was.

De in de Amsterdams zedenzaak tot achttien jaar cel en tbs veroordeelde M. beantwoordde op de eerste dag van zijn hoger beroepszaak volmondig “ja” op de vraag of hij wist dat hij een grens overschreed met het misbruik.

Robert M. vertelde vanochtend dat hij na zijn arrestatie in december 2010 een aantal keer in hongerstaking is gegaan.

“Maar het is niet zo dat ik nu pillen aan het sparen of touwen aan het vlechten ben.”

Ook zijn advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker benadrukten dat M. op dit moment niet suïcidaal is. In dat geval zou hij onder 24 uurscameratoezicht moeten worden geplaatst. Dergelijk toezicht was eerder lange tijd van toepassing op M.

Littekens op de polsen

Een bij vlagen geëmotioneerde M. vertelde tijdens de zitting in het Amsterdamse Paleis van Justitie ook dat hij littekens op zijn polsen heeft. Volgens zijn advocaten zouden die zijn aangebracht kort nadat M. in december 2010 was opgepakt.

In uiterlijk zijn de verschillen met de behandeling voor de rechtbank, nu een jaar geleden, frappant, schrijft persdienst Novum. Waar M. vanaf begin maart 2012 geregeld verscheen in een zwarte capuchontrui en lang haar, betrad hij vandaag fris gekapt en in driedelig pak de zittingszaal van het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam.

Zelfmoord of misbruiken

Hij zou meerdere malen hebben overwogen zelfmoord te plegen. Het was zelfmoord of misbruiken, stelde Robert M. vandaag. De nu 29-jarige probeerde op zijn 22e in Nederland hulp te krijgen van een huisarts omtrent “ongepaste lichamelijke reacties” die hij ervoer bij kinderen.

Hij legde tijdens de zitting sterk de nadruk op de voortdurende strijd die hij sinds zijn twaalfde voerde tegen zijn seksuele gevoelens voor kinderen. In 2006 ging hij sociaal-pedagogisch werk studeren, iets wat hij een “enorme inschattingsfout” noemde.

M. beweert pas na zijn aanhouding erachter te zijn gekomen dat er therapieën en programma’s zijn voor mensen met seksuele gevoelens voor kinderen.

“Waarom wist ik dat toen niet, voordat ik zo veel pijn en leed aanrichtte?”

Directeur Hofnarretje vroeg M. naar pedoseksualiteit

M. verklaarde verder dat de leiding van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje vermoedens had over zijn pedoseksualiteit. De onderdirecteur vroeg in 2010 of hij seksuele gevoelens had voor kinderen nadat M. een zonnetje had getekend op de buik van een van de kinderen in het kinderdagverblijf. Op dat moment was het misbruik al jaren aan de gang. In 2007 misbruikte M. voor het eerst een kind op de Amsterdamse crèche, die Drent inmiddels heeft verkocht.

Robert M. benadrukte op de eerste van vermoedelijk tien dagen die de hoger beroepszaak gaat duren dat hij in zijn werk met kinderen ook veel goeds heeft gedaan voor hen. Hij vergeleek zich met Lance Armstrong nadat de voorzitter van het hof M. vroeg of hij zich kon vinden in de vergelijking met iemand die altijd de ramen lapt, vervolgens het huis in brand steekt en dan roept: maar ik heb altijd de ramen gelapt.

Uitspraak hoger beroep begin mei

M. staat terecht voor het misbruik van 67 jonge kinderen. Het hof verwacht vooralsnog in de zaak tegen M. en diens echtgenoot en medeverdachte Richard van O. - die dinsdag 40 wordt - uitspraak te kunnen doen op 2 mei.

    • Jules Seegers