‘Onbegrepen’ Robert M. geïrriteerd bij hoger beroep

Wim Anker, advocaat van Robert M., voor aanvang van de rechtszaak. Foto ANP / Erik van 't Woud

Robert M. leek er, net als eerder bij de rechtbank, op gebrand zijn kant van het verhaal te vertellen. De irritatie liep bij hem op toen het hof een in zijn ogen te negatief beeld van hem schetste.

Fris gekapt en in driedelig grijs verscheen hij vandaag voor het Amsterdamse hof om te vertellen over de innerlijke strijd die hij jarenlang streed. Volgens persdienst Novum maakte hij bijna hooghartig opmerkingen over de inrichting van de rechtszaal, het verloop van de zitting en over de in zijn ogen verborgen bedoelingen van de rechters.

‘Dat heeft u blijkbaar niet door’

De “uitgebreide analyse van de seksuele delicten” zou beter passen in zijn therapieën dan in de rechtszaal. Toen het hof in zijn ogen een te negatief beeld van hem schetste aan de hand van de vele chatgesprekken die hij voerde, viel M. andermaal uit naar voorzitter van het hof Helma Tilleman.

Hij leek gefrustreerd door het onbegrip dat hij zegt te ontmoeten bij anderen - waaronder de politie en in de rechtszaal - over zijn innerlijke worsteling. “Het is niet zo dat ik geen geweten heb. Ik leed vooraf, tijdens en na mijn daden pijn. Maar blijkbaar heeft u dat niet door.”

Advocaat Anker moest ingrijpen

Toen M., die vorig jaar werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs, het oordeel en de onpartijdigheid van het hof in twijfel trok, greep zijn raadsman Wim Anker in. Die wees erop dat de vermoeidheid en de irritatie bij zowel het hof als de verdediging toenemen aan het eind van een zittingsdag, waarop het hof overging tot afronding van de zitting.

Het proces wordt overmorgen hervat. Dan komt onder meer het rapport aan de orde van de observatie van M. in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Aan dit onderzoek werkte M. wel mee, in tegenstelling tot een eerder onderzoek bij het Pieter Baan Centrum. Ondanks zijn weigering werd hij toch veroordeeld tot tbs, iets wat M. in hoger beroep zou willen voorkomen.

Indien mogelijk worden dan ook beelden getoond van de verhoren van M. door de politie. De fragmenten die worden getoond duren ongeveer twintig minuten, een klein deel van de ongeveer 225 uur die M. na zijn aanhouding eind 2010 werd verhoord door de politie.

‘Euthanasie, dan is iedereen blij’

Op de eerste dag van zijn hoger beroepszaak zei Robert M. volmondig “ja” op de vraag of hij wist dat hij een grens overschreed met het misbruik. Hij zou “desnoods morgen” een euthanasieverzoek indienen, als dat enige kans van slagen zou hebben. “Dan is iedereen blij”, lichtte hij toe.

Hij noemt zichzelf een “slecht mens” en gaf vanochtend, op de eerste dag van de behandeling van zijn hoger beroep, sterker dan eerder toe dat hij wist dat zijn misbruik fout was.

    • Jules Seegers