Rechtszaak tegen komst kind op school

Ouders van de Johannesschool in Hillegom proberen met een kort geding plaatsing van een zesjarige jongen op de school te voorkomen. De jongen werd vorig jaar op een andere school in Hillegom geschorst wegens ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’. Het kort geding dient donderdag voor de rechtbank in Den Haag.

„Wij maken ons enorm zorgen om de veiligheid van onze kinderen”, zei een van de ouders gisteren in een journaal van Omroep West. Hoewel de ouders volgens deze moeder niet weten wat zich precies op de eerdere school heeft voorgedaan, zouden veel ouders families kennen die erbij betrokken waren. „Natuurlijk moet het kind een kans krijgen op onderwijs”, zegt de moeder ook. Hoewel zij erkent „geen deskundige” te zijn, ziet zij „mogelijkheden en kansen voor deze jongen op een bijzondere school”.

De betrokken scholen vallen onder een stichting met 23 katholieke basisscholen in de Duin- en Bollenstreek. Directeur Peter Bongaerts geeft geen commentaar op de nieuwste ontwikkelingen. Eerder zei hij in deze krant dat het niet zo kan zijn dat ouders bepalen welke kinderen wel en niet worden toegelaten op een school. Wel wilde hij ouders er in uitzonderlijke gevallen intensiever bij betrekken.

De kwestie rond de jongen uit Hillegom speelt al sinds mei vorig jaar. Hij werd toen op zijn eerste basisschool geschorst na enkele voorvallen op het schoolplein en in de toiletten. Om zijn privacy te beschermen is nooit bekendgemaakt wat hij precies heeft gedaan.

Na de zomervakantie zou de jongen beginnen op een andere school van de Sophia Stichting, in het nabijgelegen Lisse. Er was een ‘veiligheidsplan’ opgesteld en een nieuwe onderwijsassistent zou extra toezicht houden in zijn klas. Maar ook de ouders van die school namen een advocaat in de arm en dreigden naar de rechter te stappen. Daarop besloten de ouders van het jongetje de plaatsing niet door te laten gaan. Zij vreesden voor zijn welzijn. De jongen krijgt thuisonderwijs.