Real Madrid en Borussia Dortmund naar kwartfinales Champions League

Real Madrid en Borussia Dortmund zijn er vanavond in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League. In Engeland wist Real Madrid met 1-2 te winnen van Manchester United. Borussia Dortmund versloeg Shakhtar Donetsk met 3-0.

Real Madrid wint tegen tien man van Manchester

Christiano Ronaldo na een gemiste kans tegen Manchester. Foto AFP / Pierre Philippe Marcou

Christiano Ronaldo na een gemiste kans tegen Manchester. Foto AFP / Pierre Philippe MarcouChristiano Ronaldo na een gemiste kans tegen Manchester. Foto AFP / Pierre Philippe Marcou

Real Madrid won op Old Trafford met 2-1 van Manchester United. Sergio Ramos hielp de Engelsen kort na rust een handje, maar na een rode kaart voor Nani keerde het tij. Luka Modric maakte in de 66e minuut gelijk en niet veel later scoorde Cristiano Ronaldo. De heenwedstrijd in Madrid was in 1-1 geëindigd.

Bij het behoudend opererende United moest Wayne Rooney zich tevreden stellen met een plek op de bank. Dat pakte aanvankelijk goed uit, want de beste kansen waren voor rust voor de thuisploeg. Nadat Robin van Persie al even opdook voor het Madrileense doel, was de beste mogelijkheid voor Nemanja Vidic.

De centrale verdediger uit Servië kopte een hoekschop van Ryan Giggs, die zijn duizendste officiële wedstrijd speelde, op de paal. Real was in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk. Drie minuten na de pauze kwam het duel pas echt los. Nani zette de bal voor en via Welbeck schoot verdediger Ramos de bal over de eigen doellijn.

De Portugese vleugelspeler Nani eiste acht minuten later opnieuw een hoofdrol voor zich op. Scheidsrechter Cüneyt Çakir gaf hem een rode kaart, omdat hij met hooggeheven voet de borstkas van Alvaro Arbeloa raakte. Met tien man beperkte Manchester zich tot verdedigen, maar de druk van de bezoekers nam toe.
Nadat een kopbal van Gonzalo Higuain nog van de lijn was gehaald, was het voor Modric wel raak. De Kroaat schoot vanaf twintig meter via de paal de gelijkmaker binnen. Drie minuten later was er ook succes voor Ronaldo, die tussen 2003 en 2009 nog voor de formatie uit Manchester speelde. Hij scoorde bij de tweede paal uit een voorzet van Higuain.

In de slotfase zette United, dat nog twee keer moest scoren om door te gaan, aan. Rooney kwam in het veld, maar ondanks legio kansen bleef de stand ongewijzigd. Onder anderen Rooney, Van Persie en Vidic waren nog dichtbij. Real bleef evenwel op de been en mag zich opmaken voor de kwartfinales.

Dortmund eenvoudig langs Shakhtar

Borussia Dortmund viert het bereiken van de kwartfinale. Foto AFP / Patrik StollarzBorussia Dortmund viert het bereiken van de kwartfinale. Foto AFP / Patrik Stollarz

Borussia Dortmund rekende thuis eenvoudig met 3-0 af met Shakhtar Donetsk. De heenwedstrijd in Oekraïne was nog in 2-2 geëindigd. Goals van Felipe Santana, Mario Götze en Jakub Blaszczykowski hielpen Dortmund dinsdagavond een ronde verder.

Net als drie weken geleden in Donetsk had Dortmund het betere van het spel. De Duitse landskampioen, die een poule met onder meer Real Madrid en Ajax ongeslagen was doorgekomen, kwam na ruim een halfuur op voorsprong. Centrale verdediger Santana, de vervanger van de geblesseerde Mats Hummels, kopte raak uit een hoekschop.

Mario Götze was bij de openingstreffer al aangever en was zes minuten later zelf succesvol. De Duitse international werkte een voorzet van Robert Lewandowski via Shakhtar-aanvoerder Darijo Srna over de doellijn.

Ook na de tegendoelpunten had Shakhtar weinig in te brengen. Het vertrek van de Braziliaan Willian naar Anzhi liet zich voelen. Pas vlak voor rust werden de bezoekers gevaarlijk via een mislukte voorzet van Fernandinho, die door doelman Roman Weidenfeller met de nodige moeite over de lat werd getikt.

In de tweede helft moest Shakhtar komen, wat resulteerde in een goede kans voor Douglas Costa. Nadat Blaszczykowski na een fout van doelman Andrij Pjatov voor 3-0 tekende, was echter ook het laatste beetje spanning verdwenen.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum

    • Lex Boon