Prettig zacht, met een zweempje zilt

Streekdrankjes, doorgaans is het niet veel pluis. Drentse likeuren, Brabantse bittertjes of waddenjajem, meestal is het prijzig, scherp bocht, een tourist trap. Toen Petra de Boevere, een Zeeuws-Vlaamse die in Sluis een slijterij runt, haar ‘zeeuwierjenever’ onder mijn aandacht bracht, waren de verwachtingen laag gespannen – en niet alleen vanwege de matige woordspeling. Zo kreeg

Streekdrankjes, doorgaans is het niet veel pluis. Drentse likeuren, Brabantse bittertjes of waddenjajem, meestal is het prijzig, scherp bocht, een tourist trap. Toen Petra de Boevere, een Zeeuws-Vlaamse die in Sluis een slijterij runt, haar ‘zeeuwierjenever’ onder mijn aandacht bracht, waren de verwachtingen laag gespannen – en niet alleen vanwege de matige woordspeling. Zo kreeg ik in een stokerij in Bruinisse ook al eens een glaasje ‘mosseljenever’ voorgezet, uit een fles met daarin een echte schelp: het moest verboden worden. Maar, deze jenever, die De Boevere sinds 2009 bij Rutte & Zn in Dordrecht laat stoken, is prettig zacht, met een zweempje zilt. Nu nog zit er Japans zeewier in verwerkt, wat wel een beetje een zwak gegeven is voor een Zeeuws streekproduct, maar aan écht ‘zeeuwier’ wordt gewerkt.

Deze rubriek gaat over vast voedsel, dus wat te doen met deze streekdrank? De Boevere suggereerde: een drupje ervan op een oester en die dan, met een kneepje citroen, zo je keel in. Geprobeerd: lekker. Maar omdat deze zeewierjenever vaag iets heeft van turfwhisky schoot nog een ander gerecht te binnen: lobster with whisky cream, dat je op menig Ierse menukaart tegenkomt.

Leg de kreeft op een keukenplank, zet een mes precies in het kruisje bovenop het pantser pal achter de kreeftenkop, druk de punt door het pantser heen tot de plank en klap dit dan naar voren. Maak een court-bouillon en kook de kreeft hierin 5 minuten, haal vervolgens van het vuur en laat in de pan afkoelen.

Fruit de fijngesneden sjalotjes in de boter tot ze glazig zijn. Doe de jenever in een andere sauspan en laat ontvlammen door de inhoud schuin bij het vuur te houden – in geen geval een lucifer erin gooien. Laat een paar tellen branden en blus dan af met de room. Doe de sjalotjes er nu bij, laat nog vijf minuten sudderen en haal dan van het vuur. Kluts twee eidooiers en roer die door de saus. Doe er zout en een beetje cayennepeper doorheen.

Kraak intussen de staarten van de kreeft en haal het vlees eruit. Sla met de botte kant van het lemmet van een zwaar keukenmes de scharen en pootstukken open en haal ook hier het vlees uit. Snijd alle kreeftenvlees in grove stukken en laat dit nog even opwarmen in de saus. De corail kan erbij – of lepel lekker zelf op.

Serveer met peterselie, toast en frisse veldsla.

Jeneverkreeft

Voor vier personen:

2 kreeften

2 sjalotjes

100 gram boter

4 borrelglaasjes zeewierjenever

300 ml slagroom

2 eidooiers

bosje peterselie

zout

cayennepeper

    • Menno Steketee