Pedoseksueel Sytze van der V. langer in cel

Pedoseksueel Sytze van der V. blijft een half jaar langer in de gevangenis. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde gisteren dat hij het resterende deel van zijn voorwaardelijke celstraf moet uitzitten omdat hij contact met zijn reclasseringsmedewerker heeft geweigerd.

Van der V. werd in 2007 gearresteerd op verdenking van ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. In 2009 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. Negen maanden hiervan werden voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van vijf jaar. In deze tijd moest Van der V. zich onder toezicht stellen van de reclassering.

Dat toezicht is niet effectief geweest, oordeelde het hof. Dat is „mede te wijten” aan „de door de veroordeelde aangenomen houding.”

Vorig jaar al zat Van der V. drie maanden van zijn voorwaardelijke straf uit omdat hij zijn verblijfplaats geheim hield en een hem aangeboden woning weigerde.

In zijn uitspraak noemt het hof het „onaanvaardbaar” dat Van der V. in een gesprek dreigde de reclasseringsmedewerker „een klap op zijn bek” te zullen geven”. Verder werkte hij opnieuw onvoldoende mee bij het vinden van een woning. Een woordvoerder van het hof laat weten dat de reclassering en zorginstelling IrisZorg hebben geprobeerd een tussenoplossing te vinden, maar daaraan heeft Van der V. opnieuw „onvoldoende meegewerkt.”

Zelf heeft Van der V. het hof laten weten nog steeds hulp en steun van de reclassering te willen. Maar die uitspraak vindt het hof „gelet op de voorgeschiedenis” niet geloofwaardig.

Als Van der V. het voorwaardelijke deel van de celstraf volledig heeft uitgezeten, vervalt voor hem ook de noodzaak met de reclassering samen te werken. Daarom hoeft hij zich na zijn vrijlating niet meer te houden aan voorwaarden of toezicht.

Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven bevestigt dat het voor Van der V. dan weer mogelijk is in zijn voormalige woonplaats te komen wonen „omdat de gemeente niet betrokken is bij de reclassering”.