Over de haag

Henk Krol bij de SGP

Jongste schouders, zwaarste lasten? Dat is het thema van de SGP-Jongerendag later deze maand. Logisch dat financieel woordvoerder Elbert Dijkgraaf van de grote-mensen-SGP daar het woord komt voeren. Opvallender is dat Henk Krol van 50Plus komt uitleggen of er nog wat pensioen voor de jongeren overblijft. Misschien nog wel verrassender is de aanwezigheid van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA). Investeren in een oppositiepartij kan voor Rutte II nooit kwaad.

Oorlog in Zwolle

Dat was toch wel een ietwat opmerkelijke mededeling, afgelopen zaterdag tijdens de door de PvdA georganiseerde bijeenkomst over het Midden-Oosten in Zwolle. Internationaal secretaris Kirsten Meijer van de partij kondigde aan dat de burgeroorlog in Syrië in zaal twaalf zou plaatsvinden. Na wat voorzichtig gelach uit de zaal herstelde zij zich snel. Het betrof het debat over de burgeroorlog in Syrië.

Stickertjes voor Jeroen

Vele uren is er in de Kamer gepraat over de eurocrises. En soms, nu de urgentie al een tijdje weg is, raakt de gespreksstof op. Toch was er afgelopen week weer een debat, vooruitlopend op de Europese vergadering van vandaag. Omdat er weinig te bespreken was, sloeg de meligheid toe. Minister Jeroen Dijsselbloem beantwoordde efficiënt alle vragen die hij had opgeschreven. De voorzitter keek goedkeurend hoe hij elke vraag vervolgens van een krul voorzag. Dijsselbloem kreeg van haar een complimentje. Een Kamerlid had een idee: volgende keer krijgt hij stickertjes.

Antilliaans worstelen

Overleg met de parlementariërs uit het hele koninkrijk loopt vaak uit op ruzie. Vorig jaar bijvoorbeeld liep Helmin Wiels uit Curaçao weg uit het overleg na een woordenwisseling met Ronald van Raak (SP). Deze week kan Sint Maarten wel eens de aanleiding zijn. Dat eiland heeft financiële problemen, maar beloont zijn parlementariërs met zo’n 9.000 euro per maand, voor een dag werk in de week, zegt Van Raak. „En dat terwijl ze Nederland weer om geld vragen voor hun tekorten.” Ook André Bosman (VVD) wil het hoge salaris graag „benoemen”.

De Brinkmeter

In zijn dagen als Kamerlid was Hero Brinkman een fervent tegenstander van de wachtgeldregeling. Maar sinds hij niet meer in de Tweede Kamer zit, wijst Geenstijl hem erop dat hij al ruim 37.000 euro aan wachtgeld kreeg. De website houdt dit bij via de ‘Brinkmeter’. Brinkman laat zich niet gek maken. „Sinds ik de wachtgeldregeling aan de kaak heb gesteld, is deze meer versoberd.”