Onderzoek naar rol DNB en ministerie in nationalisatie SNS

Het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht. Foto ANP / Erik van 't Woud

Twee onafhankelijke deskundigen gaan onderzoek doen naar de rol van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank bij de nationalisatie van SNS Reaal. Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wordt bekeken of de partijen op tijd in actie zijn gekomen, en op de juiste manier.

Ook de samenwerking tussen Financiën en DNB wordt onder de loep genomen. De deskundigen zijn voormalig lid van de Raad van State Rein Jan Hoekstra en hoogleraar Jean Frijns.

Het onderzoek naar de rol van DNB begint bij de vergunningverlening in 2006 voor de overname van Property Finance, de vastgoedpoot die SNS later in grote problemen zou brengen. Bij Financiën begint het onderzoek bij de staatssteun die SNS in 2008 kreeg. Het onderzoek moet in het najaar zijn afgerond.

SNS Reaal werd op 1 februari overgenomen door de staat, omdat de bankverzekeraar dreigde om te vallen door de problemen bij Property Finance. Voormalig directielid Buck Groenhof van Property Finance werd twee weken geleden gearresteerd op verdenking van onder meer oplichting en witwassen. Dijsselbloem zei vandaag dat hij niet uitsluit dat nog meer fraudegevallen boven water komen.