OCW opent research-centrum St. Eustatius

Na de zomer wordt een multidisciplinair onderzoekscentrum geopend op St. Eustatius (Nederlandse gemeente in de Caraïben). Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) trekt daar de komende vijf jaar 12,5 miljoen euro voor uit, waarvan 10 miljoen voor fundamenteel onderzoek.

Wetenschappers uit diverse vakgebieden kunnen onderzoeksvoorstellen indienen. „Denk bijvoorbeeld aan archeologie, onderzoek naar scheepswrakken”, zegt Henk Brinkhuis. Hij is directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), waaronder het centrum valt. „Maar ook culturele antropologie, en geologie – St. Eustatius is een vulkanisch eiland. En mariene ecologie natuurlijk: het ligt vlakbij de diepzeekoralen van de Sababank.” Dat is een Nederlands onderwater-koraaleiland en beschermd natuurgebied, van circa 2.200 km2 (St. Eustatius is 21 km2 groot en heeft circa 3.800 inwoners).

Het Caribbean Netherlands Science Institute at St. Eustatius (CNSI) moet zich na 2017 zelf kunnen bedruipen. Er wordt een bijdrage gevraagd van wetenschappers die er verblijven voor workshops, symposia of tijdelijk onderzoek. Het CNSI hoopt verder inkomsten te verkrijgen uit educatieve tentoonstellingen en projecten voor publiek. Daar moet ook St. Eustatius van profiteren.

Het idee leefde al enkele jaren bij OCW. In juni 2012 kreeg de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) het verzoek het plan te realiseren.

    • Ellen de Bruin