Noord-Korea dreigt einde te maken aan wapenstilstand met Zuid-Korea

De nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un provoceert de internationale gemeenschap al maanden. Foto AP

Noord-Korea dreigt een einde te maken aan de in 1953 overeengekomen wapenstilstand met Zuid-Korea. Het land zegt tot deze radicale stap te willen overgaan als Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun gezamenlijke militaire oefeningen niet staken.

De uiting van het dreigement door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA past in een patroon van radicaliserende retoriek van de kant van Noord-Korea: het stalinistische regime zei vorige maand dat Zuid-Korea “vernietigd” zou worden als de oefeningen met Amerika doorgaan. De retoriek gaat gepaard met militaire provocaties aan het adres van Zuid-Korea en de internationale gemeenschap: op 12 februari voerde Noord-Korea een derde kernproef uit.

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd in oorlog. De beide landen waren tussen 1950 en 1953 in oorlog. De Korea-oorlog eindigde niet met een vredesovereenkomst, maar een wapenstilstand.

De retoriek van Noord-Korea is vooral bluf, zegt onze buitenlandredacteur Floris van Straaten in een reactie:

“Het regime wil zijn spierballen tonen. Dat werkt goed tegenover de eigen bevolking. Je merkt een groeiende behoefte bij het regime om te laten zien hoe sterk het nog is en hoe goed het Noord-Korea verdedigt tegen de boze buitenwereld.”

Veiligheidsraad vandaag bijeen over sancties

Uitgerekend vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om te praten over nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Aanleiding is de kernproef van vorige maand, die internationaal scherp werd veroordeeld. De kernproef was de eerste onder de nieuwe leider Kim Jong-un, die met de proef zijn militaire slagkracht heeft willen tonen.

Cruciale vraag wat betreft de sancties is of China, de belangrijkste steunpilaar van Noord-Korea, zich achter zwaardere sancties tegen het land schaart. Amerikaanse media meldden vanochtend dat de VS en China een akkoord over een resolutie in de Veiligheidsraad zouden hebben bereikt. China sprak vorige maand al zijn “krachtige oppositie” tegen de nieuwe kernproef uit.

Ook als de Veiligheidsraad opnieuw strengere sancties tegen Noord-Korea afkondigt, is dat vooral eem symbolische stap, legt Van Straaten uit:

“De Veiligheidsraad heeft de afgelopen jaren vaker zwaardere sancties afgekondigd, maar die maken weinig verschil omdat het land al zo geïsoleerd is. China beweegt inderdaad iets, omdat het land te kijk is gezet door Noord-Korea, dat de kernproef ondanks Chinese druk gewoon doorzette. Aan de andere kant wil steun van China voor nieuwe sancties ook niet zeggen dat ze Noord-Korea nu gaan laten vallen.”

    • Pim van den Dool