Nog nooit sloot de Dow Jones zo hoog: 14,253 punten

Beurshandelaren in New York na het sluiten van de Dow Jones.
Beurshandelaren in New York na het sluiten van de Dow Jones. Foto AFP / Emmanuel Dunand

De Dow Jones-index heeft vandaag een nieuw record bereikt. De toonaangevende index sloot op 14,253 punten, een winst van 1,1 procent. Daarmee staat de Amerikaanse aandelenindex nu 89 punten hoger dan op 9 oktober 2007.

Sinds 2009, toen de index het diepste punt in twaalf jaar bereikte, is de Dow Jones verdubbeld in het aantal punten. Wel valt wat af te dingen aan dit nieuwe record. Zo is de index niet gecorrigeerd voor de inflatie, meldt Jeff Cox van CNN.

Twitter avatar JeffCoxCNBCcom Jeff Cox in inflation-adjusted dollars, the Dow would need to hit 15,731.54 to break the record.

Een vroege en aarzelende lente…

Toch is er ook wat betreft de wereldeconomie sprake van een vroege en aarzelende lente, schreef economieredacteur Maarten Schinkel twee weken geleden in de krant.

“De geschiedenis laat zien dat een economisch herstel in de regel het eerst wordt gesignaleerd op de aandelenbeurzen. Niet alleen gaan de koersen omhoog doordat van de daar genoteerde bedrijven betere resultaten in de toekomst worden verwacht. Het gaat er ook om dat beleggers weer meer risico aandurven en hun kapitaal beginnen te verplaatsen van cash en veilige obligaties naar de meer riskante aandelenmarkt. Dat drijft de prijzen daar op. Hoewel de handelsvolumes op de beurzen nog steeds relatief klein zijn, gaan de koersen daar best hard.”

…maar er zijn nog genoeg hordes te nemen

“Met name in Europa loert de kans op het opnieuw opleven van de eurocrisis. In China kunnen de opgeblazen vastgoedprijzen voor een nare verassing zorgen. Er wordt hier en daar gevreesd voor een valutastrijd, waarbij landen hun eigen munt zo ver mogelijk omlaag proberen te manipuleren om andere landen zo uit de wereldmarkt te prijzen. En vrijwel overal, van Japan tot de VS tot Europa, voeren de centrale banken nog steeds een monetair beleid met recordlage rentes en andere uitzonderlijke maatregelen om zo veel mogelijk geld in de economie te pompen.”