Nieuwe arrestatie in zaak Kunsthalroof

De Nederlandse politie heeft gisteren een negentienjarige vrouw gearresteerd in verband met de diefstal van zeven kunstwerken uit de Kunsthal, in oktober van het afgelopen jaar. De Roemeense politie arresteerde eind januari van dit jaar al drie verdachten, allen in de twintig. De vrouw, Natasha T, is de vriendin van de oudste verdachte, de 28-jarige Radu D. Alle verdachten hebben de Roemeense nationaliteit.

De Rotterdamse recherche meent dat de schilderijen direct na de roof in de nacht van 15 op 16 oktober naar een woning in Rotterdam zijn gebracht. „Daar zijn vermoedelijk de lijsten van de doeken afgehaald en [de doeken zijn] op een later moment naar Roemenië overgebracht”, zo laat de politie in een verklaring weten. Natasha T. verbleef op dat moment in de woning. Ze wordt verdacht van medeplichtigheid aan het onderbrengen van de buit.

Van de zeven kunstwerken hebben de twee pasteltekeningen van Claude Monet een behandeling zoals de politie die schetst, niet overleefd. Pastels oprollen betekent het einde van die werken. Over de gestolen tekening van Pablo Picasso is niets bekend, net zo min als van het geschilderde zelfportret van Meijer de Haan en het vrouwsportret van Lucian Freud. Van de schilderijen van Henri Matisse en Paul Gauguin is bekend dat de oudste verdachte, Radu D., ermee op stap is geweest in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Hij heeft ze in ieder geval aan een museumconservator laten zien, ter taxatie, en aan een zakenman annex galeriehouder, om ze te verkopen.

Op zoek naar deze twee schilderijen heeft de politie vorige week de huizen doorzocht van D.’s moeder en tante, in het dorpje Carcaliu in het oosten van het land. D.’s moeder is daarna gearresteerd in verband met de wapens die de politie in haar woning aantrof en op last van de rechter 24 uur later weer vrijgelaten.

De angst is groot dat de twee doeken zijn verbrand. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat twee verdachten deze mogelijkheid hebben besproken, kort voor hun arrestatie. De tante van Radu D. heeft geopperd dat zijn moeder ze heeft verbrand, om haar zoon te helpen. De advocaten van Radu D. en zijn moeder ontkennen dit daarentegen. Ook de Rotterdamse politie noemt de bewering ongefundeerd en de Roemeense politie spreekt over „totale onzin” en „wilde speculatie”.