Niet alleen voor de Project X-rellen. ‘Rellenfonds’ nu definitief

Na de rellen in Haren werd geregeld dat mensen die schade hebben opgelopen een beroep konden doen op een speciaal schadefonds. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Relschoppers die schade veroorzaken moeten ook de komende jaren een bijdrage doen in een fonds voor de slachtoffers. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de regeling, die werd bedacht na de Project X-rellen in Haren, definitief vastgesteld.

De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 21 september, de datum van de rellen in Haren, en is bedoeld voor alle relschoppers die zich misdragen rond bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, huldigingen en de viering van oud en nieuw. De regeling loopt door tot 1 januari 2015. Daarna volgt een evaluatie, meldt het ministerie dinsdag.

Pot Haren staat op zeventienduizend euro

Na de rellen in Haren werd geregeld dat mensen die schade hebben opgelopen een beroep konden doen op een speciaal schadefonds. Minderjarige verdachten moesten een bedrag van 250 euro storten, volwassenen vijfhonderd. In totaal zijn nu 45 mensen veroordeeld om een bijdrage te doen waardoor de pot nu op ruim zeventienduizend euro staat.

Het beheer van het ‘rellenfonds’ is in handen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Voor gedupeerden in Haren wordt deze maand nog een informatiebijeenkomst gehouden.

    • Lex Boon