‘Miljardairs zijn steeds jonger’

Miljardairs worden steeds jonger en daar speelt Facebook een belangrijke rol in. Dat blijkt uit de befaamde lijst van veelverdieners die het Amerikaanse zakenblad Forbes gisteren publiceerde. In totaal lopen er op de wereld 1.426 superrijken rond met een vermogen hoger dan 1 miljard dollar.

De eerste plaats is voor de Mexicaanse telecomtycoon Marcos Slim met 73 miljard op de rekening, waaronder een aanzienlijk belang in KPN. Microsoft-oprichter Bill Gates is de tweede rijkste man met een persoonlijk vermogen van 67 miljard. Zara-topman Amancio Ortega is goed voor 57 miljard en staat voor het eerst op de derde plaats.

Opvallend is dat drieëntwintig veelverdieners jonger zijn dan veertig. Onder de vijf allerjongsten zijn drie medeoprichters van Facebook: Mark Zuckerberg (28, VS), Dustin Moskovitz (28, VS) en Eduardo Saverin (30, Brazilië). Dat zijn ook de enige echte ondernemers. De andere twee profiteren vooral van de weelde van hun ouders: Albert von Thurn und Taxis (29, Duitsland) met 1,5 miljard dollar en Scott Duncan (30, VS) met 5,1 miljard dollar.

Forbes zette 138 vrouwen op de lijst, 34 meer dan vorig jaar. De rijkste vrouw is Lilliane Bettencourt (90), dochter van de uitvinder van cosmeticamerk L’Oréal.