‘Meerderheid woningcorporaties verhoogt de huur’

Ruim driekwart van de woningcorporaties gaat dit jaar of volgend jaar de huur inkomensafhankelijk maken, schrijft de NOS na een rondgang.
Ruim driekwart van de woningcorporaties gaat dit jaar of volgend jaar de huur inkomensafhankelijk maken, schrijft de NOS na een rondgang. Foto ANP / Lex van Lieshout

Driekwart van de woningcorporaties voert de inkomensafhankelijke huurverhoging door, een op de tien doet dat niet omdat het te veel extra kosten met zich meebrengt. Dat schrijft de NOS, dat een rondgang langs 220 corporaties deed.

De ondervraagde corporaties beheren samen 1,5 miljoen van de 2,4 miljoen sociale huurwoningen die Nederland heeft.

De inkomensafhankelijke huurverhoging is een plan van Stef Blok, minister voor Wonen, om scheefhuurders te verleiden een huis te kopen of door te verhuizen naar een duurdere huurwoning. De huur mag dan afhankelijk van het inkomen stijgen met 4 tot 6,5 procent. Tot nu toe kon de huurverhoging alleen gelijk opgaan met de inflatie, 1,5 tot 2,5 procent. Vandaag stemt de Eerste Kamer over het plan; de verwachting is dat zij akkoord gaan.

Volgens de NOS voert 71 procent van de corporaties de verhoging nog dit jaar door, 6 procent doet dat volgend jaar. Bijna 10 procent gaat er niet in mee omdat ze een ‘administratief monster’ vrezen dat veel tijd, geld en problemen gaat opleveren. De rest weet nog niet wat ze gaan doen.

    • Peter Zantingh