Magie op gitaar van veteraan Eelco Gelling

Pop

Gitaarjongens. Met Henny Vrienten, Jan Akkerman, George Kooymans, Harry Sacksioni, Anne Soldaat, Eelco Gelling en anderen. Gezien: 4/2 Carré Amsterdam. ***

Briljant initiatief van Henny Vrienten, om twaalf Hollandse topgitaristen terug te laten keren naar het eerste liedje dat ze ooit speelden.

De gitaar was hun paspoort naar het succes en zelfs Jan Akkerman leerde ooit de kneepjes van het vak met Lipstick on your collar, de brave tienermelodie van Conny Francis uit 1959. Harry Sacksioni, George Kooymans en Doe Maars Jan Hendriks moesten in een vol Carré met de billen bloot in tuttige liedjes van The Shadows, het Kingston Trio en The Ventures.

Pas daarna mochten ze los in het gitaarnummer dat ze altijd nog eens wilden spelen. Zonder gepiel, had Vrienten verordonneerd, want het moest wel leuk blijven.

Daniël Lohues en Arthur Ebeling smokkelden met nummers uit hun eigen repertoire. Anderen vatten de opdracht zwaarder op, zoals J.B Meijers van De Dijk die zich waagde aan Wilco’s Impossible Germany en DeWolffs Pablo van de Poel met een explosief nummer van zijn held Jeff Beck.

Ze waren de jongsten in een parade van veteranen, met Henny Vrienten als orkestleider en Fay Lovsky als vliegende kiep in uitbundige zang en bevlogen spel op banjo en theremin.

De grootste gitaarmagie kwam van de meest wispelturige gast, de onaangekondigde Eelco Gelling van Cuby & the Blizzards, die zijn Gibson maar aan hoefde te raken om de mooiste toon en de ontroerendste lyriek uit zijn snaren te toveren. Met zijn gezondheid gaat het niet zo goed, maar Gelling liet nog eens overtuigend horen dat een eigen stijl doorslaggevend is voor een artiest met eeuwigheidswaarde.

De andere gitaristen speelden, maar voor Eelco Gelling was het bittere ernst.

    • Jan Vollaard