Kunst in de bioscoop

FILE - This undated photo provided by Sotheby's shows "The Scream" by Norwegian painter Edvard Munch. The work, which dates from 1895 and is one of four versions of the composition, will lead Sotheby's Impressionist & Modern Art Evening Sale in New York on May 2, 2012. (AP Photo/Sotheby's, File)

zien// Manet in de bios Cinemec Ede, 11 april cinemec.nl

Reizen hoeft niet meer. Een tentoonstelling van beroemde schilderijen kun je nu ook in je eigen stad bekijken, in de bioscoop. De eerste uitzending in dit genre was Leonardo Live, die de kijker binnenliet op de al snel uitverkochte tentoonstelling over Leonardo da Vinci. In zo’n duizend bioscopen over de hele wereld kon je op hetzelfde moment hetzelfde schilderij op dezelfde wand in de National Gallery zien hangen. Het nadeel is dat je niet zelf de details kunt kiezen (nu ja, daar heb je Google Art Project voor). Het voordeel is dat kunsthistorici en andere experts kunnen wijzen op dingen die je zelf over het hoofd zou zien. Voorlopig zijn de tentoonstellingen in Nederland maar in één bios te bekijken, CineMec in Ede. Op 11 april is daar als eerste Manet te zien.

    • Bianca Stigter