Kortkolom wetenschap

Ratelslang labelt zijn prooi met eiwit

Amsterdam. Als een ratelslang toeslaat, injecteert hij zijn prooi niet alleen met gif, maar ook met een merkereiwit. De ratelslang ruiken dit eiwit met hun tong, zodat ze een weggestrompelde prooi later weer terug kunnen vinden. Dat schreven biologen vrijdag BMC Biology. Ratelslangen en andere adders zijn de enige slangen die hun prooi loslaten na een beet. Andere gifslangen, zoals cobra’s en mamba’s, klampen zich vast aan hun prooi tot deze verlamd of gestorven is, met alle risico’s van dien. De onderzoekers hielden Texaanse ratelslangen (Crotalus atrox) muizenkarkassen voor waarin zij verschillende gifcomponenten hadden geïnjecteerd. Ze telden hoe vaak de tong van de slang naar buiten schoot. Op één eiwit, reageerden de slangen het heftigst. (NRC)

Oermensen liepen vaker en harder

Amsterdam. Veel Neanderthalers en vroege Homo Sapiens liepen en renden waarschijnlijk meer dan moderne cross country hardlopers die zo’n 150 km per week hardlopen. Dit blijkt uit een anatomische vergelijking van fossiele scheenbeenderen met die van moderne hardlopers die vorige week in het Journal of Human Evolution (online) verscheen. Ongeveer de helft van de onderzochte fossiele scheenbenen was steviger dan die van de hardlopers. In het algemeen geldt: hoe zwaarder belast, hoe steviger het scheenbeen wordt. Om bij de verschillende groepen de dikte in verhouding te bekijken werd het scheenbeen vergeleken met de dikte van het opperarmbeen. Scheenbenen van de vaak zwemmende jagers-verzamelaars van de Andamaneilanden (bij India) en van professionele zwemmers bleken juist relatief dun. (NRC)

Hulpstof activeert afweer van zuigeling

Amsterdam. Amerikaanse onderzoekers hebben mogelijk een manier gevonden om pasgeborenen op zeer jonge leeftijd te vaccineren tegen levensbedreigende infectieziekten zoals kinkhoest en hersenvliesontsteking. De onderzoekers beschrijven vandaag in het vakblad PLOS ONE dat een nieuwe chemische stof, een benzazepine, witte bloedcellen van pasgeborenen zodanig stimuleert dat ze net zo’n krachtige afweerrespons tegen ziekteverwekkers geven als volwassen witte bloedcellen. Op dit moment is het nog niet mogelijk pasgeborenen te vaccineren omdat hun afweersysteem nog niet voldoende is gerijpt. Door de stof als adjuvans aan vaccins toe te voegen, zou dit wel kunnen, schrijven de onderzoekers. (NRC)