Kortkolom economie

Minister Financiën van België treedt af

amsterdam. De Belgische minister van Financiën en vicepremier Steven Vanackere is vanochtend afgetreden in verband met zijn rol in een omstreden deal tussen de katholieke vakbond ACW en de bank Belfius. De vakbond zou van Belfius, een staatsbank die opvolger is van het failliete Dexia, extra rente hebben gekregen voor zijn obligaties in de bank. In ruil zou de vakbond dit geld moeten herinvesteren in Belfius. Onlangs bleek dat een bestuurder van Belfius werkt voor Vanackere. Vanackere is lid van van de christen-democratische CD&V die nauwe banden heeft met ACW. Vanackere zei vanochtend op een persconferentie dat hem geen blaam treft. „Als het stof gaan liggen is, zal blijken dat mij niets te verwijten valt”. (NRC)

Pensioenfondsen doen het iets beter

Amsterdam. De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen lag eind vorige maand met 103 procent twee procentpunt hoger dan een maand eerder. Dat meldde adviesbureau Aon gisteren. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen en de toekomstige uitbetalingen. Met een dekkingsgraad van boven 100 procent kunnen de fondsen in principe voldoen aan hun toekomstige verplichtingen. De vereiste minimale dekkingsgraad is echter 105 procent. Het vermogen steeg in februari met 1 procent, met name door stijgende aandelenkoersen in Azië en Noord-Amerika.(Novum)

China importeert nu meer olie dan VS

Amsterdam. China was in december de grootste importeur van olie. Dat bericht de Financial Times. Daarmee neemt China de eerste plaats over van de Verenigde Staten die sinds midden jaren zeventig de grootste waren. Door de ontwikkeling van schaliegas en -olie worden de VS steeds minder afhankelijk van import. De verschuiving kan grote geopolitieke gevolgen hebben voor het Midden-Oostenbeleid van de VS. Voor China wordt het steeds belangrijker overzeese verbindingsroutes zeker te stellen, aldus de Britse zakenkrant. (NRC)

Negatieve rente levert staat 3 miljard op

Amsterdam. De Staat der Nederlanden heeft met de veiling van kortlopende leningen 3 miljard euro opgehaald. Dat komt doordat de leningen negatieve rentes hebben wat uitzonderlijk is. Beleggers krijgen dan geen vergoeding voor Nederlands schuldpapier, maar leggen geld toe op hun leningen. De staat kan hierdoor heel goedkoop geld lenen. Een lage rente geeft aan dat beleggers staatsobligaties als een veilige belegging zien. (NRC)

Lokale overheden zitten steeds krapper

Amsterdam. De lokale overheden hebben dit jaar een gezamenlijk begrotingstekort van 4,1 miljard euro. Dat is één miljard méér dan afgesproken was met het rijk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Om aan de Europese norm van 3 procent te voldoen mochten de lokale overheden maar een tekort van 0,5 procent hebben. Gemeenten geven dit jaar 2,4 miljard meer uit dan er binnenkomt. (Novum)