Kortkolom cultuur

Verdachte van aanval Bolsjoj-leider gepakt

Moskou. De Russische politie heeft een man aangehouden die wordt verdacht van de aanslag op de artistiek directeur van het Bolsjoj-ballet, Sergej Filin. Hij wordt nog ondervraagd en zijn huis wordt doorzocht. Filin (42) kreeg op 17 januari in Moskou zwavelzuur over zich heen gegooid toen hij onderweg was van zijn werk naar huis. Hij liep verwondingen op aan zijn gezicht en ogen. Het is niet zeker of de vroegere sterdanser zijn zicht terugkrijgt. Hij wordt momenteel behandeld in Duitsland. (AP)

Fietsers kunnen vanaf mei door tunnel Rijks

Amsterdam. De fietstunnel onder het Rijksmuseum gaat half mei weer open. De openstelling volgt een maand na de heropening van het museum in Amsterdam op 13 april. Het stadsbestuur en het stadsdeel Zuid zijn het daarover eens geworden. Dat heeft een woordvoerder van verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) gisteren bevestigd. Het Rijksmuseum heeft zich lange tijd verzet tegen de heropening van de passage voor fietsers, omdat de nieuwe entree voor bezoekers zich ook in de onderdoorgang bevindt. (Novum)

Spielberg maakt serie van script Kubrick

Los Angeles. De Amerikaanse filmmaker Steven Spielberg werkt aan een korte tv-serie over Napoleon. Het project is gebaseerd op een scenario dat meer dan vijftig jaar geleden werd geschreven door regisseur Stanley Kubrick. Deze schreef het scenario in 1961. Spielberg ontwikkelt het project met de familie van Kubrick, die in 1999 overleed. Dat gebeurde ook al met het in 2001 verschenen A.I. Artificial Intelligence. Deze film, waar Kubrick sinds de jaren zeventig aan had gewerkt, werd door Spielberg afgemaakt. (Novum)

MoMA verzamelt nu ook videogames

Rotterdam. Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York is begonnen met het opzetten van een collectie videogames. Dit weekeinde opende een tentoonstelling met veertien spelletjes, waaronder Pac-Man (1980) en The Sims (2000). Bezoekers kunnen de spelletjes niet alleen bekijken maar ook zelf spelen. Op termijn moet de verzameling zo’n veertig videogames omvatten. Het MoMA beschouwt dit als een van de „nieuwe richtingen van het hedendaagse design”. (NRC)