Kortkolom buitenland

Aanval op politie bij rellen in Port Said

Kairo. Demonstranten hebben gisteren een hoofdkwartier van de Egyptische politie in Port Said in brand gestoken, onder toeziend oog van het leger. Bij de tweede dag van rellen kwamen drie agenten en twee burgers om. Duizenden mensen liepen mee in de begrafenisstoet voor drie burgers die zondag bij gevechten met de politie waren omgekomen. De protesten en rellen in Port Said begonnen in januari toen 21 lokale voetbalsupporters ter dood werden veroordeeld voor hun rol bij voetbalrellen in februari 2012 waarbij 74 mensen omkwamen. Aanstaande zaterdag wijst de rechtbank vonnis tegen de resterende 39 verdachten. (BBC, AP)

Negen kinderen dood bij brand in Senegal

Dakar. Zondagnacht zijn negen kinderen van zeven tot twaalf jaar omgekomen bij een brand in een koranschool in de Senegalese hoofdstad Dakar. Hierdoor is opnieuw ophef ontstaan over deze scholen, waar arme gezinnen hun kinderen naar toe sturen in de hoop op opvang. Ze leven er in erbarmelijke omstandigheden en moeten vaak bedelen. President Macky Sall zei dat toezicht op dit soort scholen verscherpt wordt „om een einde te maken aan uitbuiting van kinderen”. (AFP)

Klaus in laatste week gedaagd om verraad

Praag. President Vaclav Klaus van Tsjechië is wegens ongrondwettig gedrag gedaagd bij het Constitutionele Hof. De senaat besloot gisteren om Klaus aan te klagen wegens zijn amnestie van maar liefst 6.000 gedetineerden (onder wie verdachten van corruptie) en zijn weigering om het Europese Stabiliteitsmechanisme te contraseigneren. De zaak is symbolisch van aard. Het hof kan president Klaus alleen uit zijn ambt ontzetten. Donderdag treedt hij sowieso terug. (AP).

Dochter Bulgaarse drugsbaas ontvoerd

Sofia. Drie gewapende mannen hebben in de Bulgaarse hoofdstad Sofia de tienjarige dochter van Evelin Banev, de ‘koning van de cocaïne’, ontvoerd. Banev (47) is vorige maand tot zeveneneenhalf jaar veroordeeld omdat hij voor bijna 12 miljoen euro aan geld heeft witgewassen. Italië wil hem berechten omdat hij met de ’ndrangheta, de Calabrese versie van de maffia, tussen 2004 en 2007 zo’n veertig ton cocaïne heeft gesmokkeld. Vier jaar geleden was er een golf van ontvoeringen in Bulgarije. Zulke jonge kinderen als vandaag zijn daar nog niet eerder ontvoerd. (AFP)

Duits Hof wijst verzoek NPD af

Amsterdam. Het Duitse Constitutionele Hof wil zich niet uitspreken over de grondwettelijkheid van de extreemrechtse Nationaaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). De partij had het Hof in Karslruhe zelf gevraagd om het democratisch gehalte van de partij te beoordelen. Het Hof meldde vanmorgen dat het ‘niet voorziet’ in zo’n procedure. Zowel in de Bondsdag als in de regering gaan stemmen op om de NPD te laten verbieden. Volgens de NPD is dat debat schadelijk voor de partij, en staat het in feite gelijk aan een partijverbod. De rechter wees die kritiek af. (NRC)