Kort

Kunsthalroof

Politie Rotterdam pakt Roemeense (19) op

Amsterdam. - De Nederlandse politie heeft gisteren een eerste arrestatie verricht in verband met de diefstal van zeven schilderijen uit de Kunsthal, afgelopen oktober. Het gaat om een Roemeense vrouw (19). De Roemeense politie arresteerde eind januari drie verdachten, allen in de twintig. De vrouw die gisteren is opgepakt is de vriendin van de oudste verdachte, Radu D. (28). De Rotterdamse recherche vermoedt dat de schilderijen direct na de roof naar een woning in Rotterdam zijn gebracht. „Daar zijn vermoedelijk de lijsten van de doeken afgehaald en op een later moment naar Roemenië overgebracht”, zegt de politie. De vriendin van Radu D. verbleef op dat moment in de woning en wordt verdacht van medeplichtigheid bij het onderbrengen van de schilderijen. NRC

strik

„ Het lint kan eindeloos lang zijn en verbindt alle inwoners van zowel Nederland als het Caribische gebied. Een feestelijk gebaar dat zichtbaar wordt in de vorm van een strik.”

Irma Boom

Ontwerpster van de oranje strik

De oranje strik is het logo van het Nationaal Comité Inhuldiging. De strik, die gisteren werd gepresenteerd, dient onder meer als officiële erkenning voor feestelijke activiteiten die door het comité zijn geselecteerd. Alle oranjeverenigingen hebben er alvast een gekregen.

3

vliegtuigen in de problemen bij Schiphol

Amsterdam. - Drie vliegtuigen zijn gisteren teruggekeerd naar Schiphol vanwege moeilijkheden. Gistermiddag raakte een toestel van Easyjet in de problemen, omdat er vogels in een motor waren gevlogen. Eerder op de dag kreeg een vliegtuig van Delta Airlines onderweg naar Mumbai na het opstijgen te kampen met motorproblemen, waarna het besloot weer te landen. Ook een toestel van KLM met bestemming Milaan keerde na technische problemen terug. Omdat er rookontwikkeling was in de cockpit, maakte de piloot een voorzorgslanding. NRC