Kabinet trekt 50 miljoen extra uit voor jeugdwerkloosheid

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaf in perscentrum Nieuwspoort een toelichting bij het plan van aanpak voor de jeugdwerkloosheid. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet trekt 50 miljoen euro extra uit om dit jaar en volgend jaar de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Dat schrijven minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer.

Van de 50 miljoen gaat 25 miljoen euro naar het programma ‘School Ex’ dat jongeren in staat stelt langer door te leren in het MBO. Dit programma moet voorkomen dat jongeren na het behalen van hun diploma direct werkloos worden. Verder gaat er 25 miljoen naar arbeidsmarktregio’s, in de hoop dat gemeenten en hun partners jongeren sneller aan werk kunnen helpen.

De jeugdwerkloosheid in Nederland bedraagt op dit moment 15 procent, terwijl dit in 2011 nog 9,8 procent was. Vorig jaar waren er gemiddeld 108.000 jongeren werkloos, tegenover 83.000 in 2011, een toename van 30 procent. De ‘gewone’ werkloosheid lag in januari op 7,5 procent.

Ambassadeur moet problematiek gezicht geven

Het kabinet introduceert ook een ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid, naar eigen zeggen om het probleem een gezicht te geven. De ambassadeur gaat onder meer gemeenten en werkgevers bij elkaar brengen om de jeugdwerkloosheid hoger op de agenda te zetten.

Asscher hoopt binnen enkele weken bekend te maken wie de ambassadeur wordt, lichtte hij tijdens een persbijeenkomst toe. “De ambassadeur moet de zaak bezielen en eraan sleuren”, zei de vicepremier over diens taak. Hij moet de regio’s langsgaan en ‘concrete deals’ sluiten met de opleidingen, gemeenten en werkgevers over stageplaatsen en banen. “Het zal een forse inspanning vergen.”

    • Pim van den Dool