ICC-verdachte Kenyatta op kop bij Keniaanse verkiezingen

Kenyatta, die aan de leiding gaat na het tellen van eenderde van de stemmen, gisteren bij het uitbrengen van zijn stem in Kiambu, ten noorden van Nairobi. Foto AFP / Simon Maina

De Keniaanse vicepremier Uhuru Kenyatta, die door het Internationaal Strafhof is aangeklaagd, gaat na telling van eenderde van de in de presidentsverkiezingen uitgebrachte stemmen aan de leiding. Dat blijkt uit de eerste resultaten die de kiescommissie bekend heeft gemaakt.

Kenyatta staat vooralsnog met 55 procent van de stemmen ruim voor op zijn belangrijkste tegenstrever, premier Raila Odinga, die tot dusverre op 41 procent staat. Odinga ligt nog niet op een onoverbrugbare achterstand. Met nog tweederde van de stemmen te tellen, ligt alles nog open. In de voorlopige uitslagen zijn bovendien niet de resultaten in Odinga’s bolwerk, de westelijke stad Kisumu, meegewogen.

Als blijkt dat Kenyatta bij de verkiezingen van gisteren meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald, wordt hij de nieuwe president. Mocht hij die 50 procent niet halen, dan is binnen enkele weken een tweede ronde tussen hem en Odinga nodig. De kiescommissie denkt dat het nog wel tot morgen gaat duren voordat alle stemmen zijn geteld en er een officiële uitslag is.

Hoge opkomst, geen grootschalig geweld

De opkomst bij de verkiezingen was met 70 procent opmerkelijk hoog. Hoewel er negentien doden vielen bij enkele incidenten, bleef grootschalig geweld uit. Daarvoor werd gevreesd omdat na de laatste verkiezingen in 2007 gevechten tussen rivaliserende stammen uitbraken. Daarbij vielen zeker 1100 doden.

Kenyatta wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in verband met het grootschalige en bloedige geweld van toen. De Verenigde Staten hebben, net als een aantal Europese landen, gewaarschuwd voor de consequenties als Kenyatta wint. Contacten met deze verdachte van het ICC zouden op een laag pitje worden gezet.

    • Pim van den Dool