Geen levenslang, maar 28 jaar cel voor dubbele moord Baflo

Alasam S. in de rechtbank vorige maand tijdens zijn proces. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De rechtbank in Groningen heeft Alasam S. veroordeeld tot 28 jaar cel. Justitie eiste levenslang voor de verdachte van een dubbele moord in Baflo op zijn vriendin en een politieagent.

De 27-jarige S., een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin, zou zijn 29-jarige vriendin in april 2011 met een brandblusser hebben doodgeslagen. Later raakte hij in een worsteling verwikkeld met de 47-jarige motoragent Dick Haveman. Uiteindelijk schoot hij hem dood met diens eigen dienstwapen.

Volgens de rechtbank handelde S. “dermate doelgericht en adequaat” dat ervan uit kan worden gegaan dat hij in ieder geval enig besef had van waarmee hij bezig was en de gevolgen daarvan. Dat hij zich later niet meer kon herinneren wat hij deed, maakt dit niet anders.

Geen enkel perspectief

Een levenslange celstraf, zoals justitie had geëist, vindt de rechtbank niet passend, omdat dit “geen enkel perspectief biedt ooit nog terug te keren naar de samenleving”. Ook wogen de rechters mee dat de man niet eerder is veroordeeld voor moord, doodslag of geweldsdelicten.

De verdachte wordt door de rechtbank volledig toerekeningsvatbaar geacht na onderzoek bij het Pieter Baan Centrum. De rechter gelooft niet dat S. handelde in een psychose. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het medicijngebruik van S. en de mogelijke gevolgen daarvan. Volgens justitie heeft de medicatie geen rol van betekenis gespeeld.

S. handelde niet in een psychose

Het OM gelooft niet dat de verdachte in een psychose handelde en ontoerekeningsvatbaar was. Justitie volgt hiermee het oordeel van het Pieter Baan Centrum. Een psychiater die op verzoek van de verdediging met S. sprak, kwam wel tot de conclusie dat hij niet toerekeningsvatbaar was.

S. beging de moord op zijn vriendin in de hal van haar appartement in het Groningse Baflo. In het gevecht met de politieagent raakten beiden gewond: S. werd zelf vijf keer geraakt door politiekogels.

    • Jules Seegers