Forbes

This is an undated company handout of Amancio Ortega, chairman Inditex SA. Source: Inditex via Bloomberg News VIA BLOOMBERG NEWS

1.426 miljardairs

Carlos Slim is weer de rijkste – ondanks KPN

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes heeft gisteren de lijst met de rijkste mensen ter wereld van 2013 bekendgemaakt. In de lijst staan dit jaar 1.426 miljardairs (een stijging van 16 procent ten opzichte van 2012) met een gezamenlijk vermogen van 5,4 biljoen dollar. Dat is 0,8 biljoen meer dan vorig jaar.

De rijkste man

De Mexicaan Carlos Slim blijft de rijkste man ter wereld. Ondanks een investering in het Nederlandse telecombedrijf KPN, waarop hij 1,7 miljard dollar verlies leed, is hij nog steeds 73 miljard dollar waard. Op plaats twee staat nog altijd Microsoft-oprichter Bill Gates met (67 miljard).

De grootste stijger en daler

Superbelegger Warren Buffett werd van de derde plaats gestoten, ondanks een winst van 9,5 miljard dollar. Hij werd ingehaald door de Spaanse kledinggigant Amancio Ortega. De eigenaar van Zara was met een winst van 19,5 miljard dollar de grootste stijger. De Braziliaanse mijnbouw- en energiemagnaat Eike Batista was de grootste daler. Hij verloor 19,5 miljard een zakte van plaats zeven naar 100.

De rijkste vrouw

Dit jaar vermeldt Forbes 138 vrouwelijke miljardairs. Dat zijn er 34 meer dan vorig jaar. De rijkste vrouw in de lijst is de Franse Liliane Bettencourt, erfgename van het L’Oreal-imperium. Zij staat met 30 miljard op de negende plaats in de lijst.

De jongste miljardair

De jongste miljardair, Dustin Moskovitz, is 28 jaar. Hij kwam dit jaar de lijst binnen op 353 met 3,8 miljard dollar. Moskovitz is was studie- en kamergenoot van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Zuckerberg zelf zakte 31 plaatsen. Hij is 4,2 miljard minder waard dan vorig jaar.

De rijkste Nederlander

De eerste Nederlander op de lijst is te vinden op plek 94. Charlene de Carvalho-Heineken, enige erfgenaam van Freddy Heineken, heeft een vermogen van 11 miljard dollar. In totaal staan er zes Nederlanders op de lijst. NRC