Eigenaren dreigen lening ‘Slotervaart’ terug te eisen

De erven van de onlangs overleden eigenaar van het Slotervaartziekenhuis dreigen een miljoenenlening op te eisen. Als dat gebeurt, is het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar.

Het opeisen van de schuld, 26 miljoen euro, is onderdeel van een machtsstrijd om het ziekenhuis. Sinds het overlijden, eind vorig jaar, van de Beverwijkse vastgoedondernemer Jan Schram strijden zijn erfgenamen met directeur Aysel Erbudak. Schram was sinds 2006 eigenaar van het Amsterdamse ziekenhuis.

Twee weken geleden werd Erbudak geschorst door haar eigen commissarissen, formeel omdat ze te eigengereid te werk ging tijdens de onderhandelingen met Achmea. Daardoor kreeg het ziekenhuis geen contract met de verzekeraar.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat niet de kwestie met Achmea, maar de strijd om de macht bij het ziekenhuis ten grondslag lag aan haar schorsing. Erbudak, jarenlang zakelijk partner van Schram, heeft samen met haar familie het recht zijn financiële belangen over te nemen. Dat is vastgelegd in een akte. Op die manier kan Erbudak de controle over het ziekenhuis verwerven.

De erven Schram (een broer en zijn zoon) proberen de overname te blokkeren door het geld terug te vragen dat Jan Schram in 2006 aan het ziekenhuis leende. Daardoor zou Erbudak een ziekenhuis in acute nood krijgen.

Het Slotervaart was in 2006 het eerste Nederlandse ziekenhuis in private handen. Een faillissement werd voorkomen doordat Schram het ziekenhuis kocht en de lening verstrekte. Al in januari dit jaar zouden de erfgenamen hebben aangekondigd de lening terug te eisen. Het is moeilijk om op korte termijn een nieuwe financier voor het ziekenhuis te vinden. Ook doordat het ziekenhuis, als enige van de 92 Nederlandse ziekenhuizen, nog geen contract heeft met Achmea. Geen van de betrokkenen wil reageren.

    • Frederiek Weeda
    • Jeroen Wester