Durf over te stappen, of laat het voor je doen

Veel Nederlanders letten noodgedwongen op de kleintjes. Dat is verstandig, mits je zorgt dat het niet ten koste gaat van je levensgeluk. En dat kan! De truc is om alleen te snijden waar het onzichtbaar en pijnloos kan. Met de volgende tips bespaart een gezin, na enkele uurtjes computeren, honderden tot soms tweeduizend euro per jaar. Dat is duizenden tot tienduizenden euro’s in het komende decennium.

1Stap over naar de goedkoopste verzekeringen, want er wordt flink met prijzen gestunt. Dat kan een gezin honderden euro’s per jaar schelen. Je durft niet? Kies een stuntaanbieder die valt onder een groot bedrijf. Of heb je last van klantentrouw? Vraag toch stiekem vrijblijvende offertes via consumentenbond.nl, verzekeringssite.nl en/of independer.nl. Tien tegen een dat je de enorme besparing niet kan laten liggen.

2Er bestaan roekeloze tweeverdieners die maandelijks elk zo’n 150 euro mobiel communiceren. Hier ligt megavoordeel voor het grijpen. Maak ten eerste je mobiel zo spoedig mogelijk simlockvrij (zie pepermunt.net/mobiel/) en stap, met nummerbehoud, over op een sim only-abonnement (zie vergelijksimonly.nl). In het allergekste geval betaal je maandelijks 65 euro voor 9999 belminuten, onbeperkt sms-en en 2,5 GB internet. Het goedkoopste is 100 minuten voor 2,50 euro. Check regelmatig je limiet via een app als Belstand rood, Belbundel of Belstatistics.

3.Bij veel energieaanbieders krijg je eenmalig een welkomstpremie als je net bent overgestapt. Switch daarom elk jaar naar de goedkoopste. Het is simpel en risicoloos. Alle prijsvergelijkers staan in de ‘overstapcoach energie’ op consuwijzer.nl, je nieuwe aanbieder helpt met de overstap en je energie stroomt gewoon door. Wie overstapt via gaslicht.com krijgt desgewenst na een jaar bericht dat het weer tijd is voor een nieuwe aanbieder. Je winst is vaak 100 of 150 euro per jaar.

4Noteer in je (elektronische) agenda dat je half december de goedkoopste zorgpolis voor je situatie zoekt. Een doorsneehuishouden kan daarmee, volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), 206 euro besparen. Verzeker tieners onder de achttien (gratis) mee bij de ouder die het ruimste is ingedekt, want zij profiteren van de extra’s mee. Kies alleen aanvullingen die meer opleveren dan ze kosten. Stap over vóór Nieuwjaar. Dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude polis op. Een prima vergelijkingssite is consumentenbond.nl. Je hoeft geen lid te zijn.

5Jaarlijks blijven miljoenen euro’s bij overheden liggen omdat mensen niet weten dat ze er recht op hebben. Zorg dat jij wél alle bijdragen en subsidiepotjes benut waar je krijgen kunt. Misschien heb je recht op een mantelzorgcompliment? Of op een stimuleringspremie voor vrijwilligers van de gemeente? Check het op rechtopgeld.nl.

6Op al onze spaargelden bij elkaar vergoedden de banken in 2012 gemiddeld 1,88 procent rente. Blijkbaar verwent niet iedereen zichzelf met de 2,5 procent die halverwege vorig jaar haalbaar was (zie spaarinformatie.nl). Wie 50.000 euro laat verpieteren tegen 1 procent te weinig, boort zichzelf jaarlijks 500 belastingvrije euro’s door de neus. De beste rentes staan op spaarinformatie.

Je aarzelt nog? Je vreest dat een andere aanbieder onbetrouwbaar is? Dat is koudwatervrees. Uit de scores op vergelijkingssites blijkt dat goedkope aanbieders zeer tevreden klanten hebben. Of durf je je tussenpersoon niet aan de kant te schuiven? Bedenk dat hij vaak een kwart van al je premies voor schadeverzekeringen opsnoept, bijvoorbeeld 200 of 250 euro per jaar. Heb je geen zin in uitzoekwerk? Beloon dan je zoon, dochter, partner of vriend om alles te regelen. Geef 30 procent van je besparing in het eerste jaar. Dan besluit je mogelijk toch om zelf met je besparingen aan de slag te gaan.

    • Erica Verdegaal