Danser opgepakt voor zuuraanval leider Bolsjoj-ballet

Sergej Filin,de artistiek directeur van het Bolsjoj-ballet, verlaat het ziekenhuis is Moskou nadat hij zwavelzuur over zich heen kreeg gegooid. Foto EPA / Sergei Ilnitsky

De Russische politie heeft drie verdachten opgepakt in verband met de zuuraanval op de artistiek directeur van het Bolsjoj-ballet, Sergej Filin. Een van de verdachten is een danser bij het Bolsjoj-ballet.

Filin kreeg op 17 januari in Moskou zwavelzuur over zich heen gegooid toen hij onderweg was van zijn werk naar huis. Hij liep verwondingen op aan zijn gezicht en ogen. Het is niet zeker of de vroegere sterdanser zijn zicht terugkrijgt. Hij wordt nu behandeld in Duitsland.

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van binnenlandse zaken was danser Pavel Dmitritsjenko vermoedelijk het brein achter de aanval. De andere twee verdachten zijn de man die het zuur vermoedelijk gooide en een man die hem waarschijnlijk van en naar de plaats des onheils reed.

Collega’s bij het Bolsjoj-theater vermoeden dat de aanslag te maken had met Filins werk bij het balletgezelschap. Hij stond bekend als compromisloos. Enkele sterren van het ballet hebben in het verleden geklaagd dat sommige dansers voor bepaalde belangrijke rollen werden voorgetrokken.

Al jaren intriges en strubbelingen

Het Bolsjoj wordt al jaren geplaagd door intriges en interne strubbelingen, schreef onze correspondent Thalia Verkade in januari. Regelmatig is er venijn achter de coulissen van het Bolsjoj, dat in 1776 door Catharina de Grote werd ingezegend en sinds 1825 in het enorme witte gebouw achter het Kremlin resideert.

“Toen ballerina Jelena Andrejanova halverwege de negentiende eeuw haar reverences maakte, gooide een rivale al een dode, zwarte kat op het podium. In de Sovjettijd werden artiesten tegengewerkt of ontslagen wegens hun Joodse wortels of te weinig publiekelijk beleden loyaliteit aan de Communistische Partij.

Een eigentijds, persoonlijk pesterijtje is een mobieltje af laten gaan op de eerste rij als een danser die dat niet gegund is zijn solo heeft. Over de aanslag met bijtend zuur is de hele theaterwereld geschokt. Glasscherven in de balletschoenen van de concurrent, verder dan dat ging het eerder niet.”