Daar is ‘em, daar is ‘em’. Nog één keer het commentaar van Rik De Saedeleer

Hij was de stem van het Belgische voetbal. En de reden dat tijdens de E- en WK’s in de jaren tachtig Nederland massaal naar het voetbal op de Vlaamse televisie keek: sportcommentator Rik De Saedeleer. Vandaag werd bekend dat hij vorige week zondag is overleden.

Hij was de stem van het Belgische voetbal. En de reden dat tijdens de E- en WK’s in de jaren tachtig Nederland massaal naar het voetbal op de Vlaamse televisie keek: sportcommentator Rik De Saedeleer. Vandaag werd bekend dat hij vorige week zondag is overleden.

‘Daar is ‘em, daar is ‘em’

De Saedeleer was in België een legende. Hij begon zijn carrière als voetballer, maar nadat hij in 1954 een punt achter zijn loopbaan zette werd hij in 1958 gevraagd om voor de voorloper van de VRT te gaan werken. Bij vele Vlamingen en Nederlanders staan zijn uitspraken van de WK’s van 1982 en 1986, toen België het goed deed, in het geheugen gegrift.

Tot De Saedeleers bekendste uitspraken behoren zijn ‘Daar is ‘em, daar is ‘em’. Met die kreet begeleidde hij de goal waarmee Erwin Vandenbergh de Rode Duivels op het WK van 1982 langs Argentinië schoot.

Toen bij datzelfde WK Hongarije met 10-1 van El Salvador won sprak De Saedeleer de woorden:

“Die keeper van El Salvador moet zich nu toch in z’n thuisland wanen zoals er op ‘m geschoten wordt.”

Maradona, Má-rá-dona, nee, ‘t is niet eerlijk

Bij het WK in 1986 stond België weer tegenover Argentinië, maar nu in de halve finale. De Rode Duivels gingen daarin met 2-0 ten onder tegen de Argentijnen onder aanvoering van Diego Maradona. “Maradona, Má-rá-dona, nee, ’t is niet eerlijk, dat als ge hem hebt dat ge dan nog tien anderen moogt opstellen”, beklaagde De Saedeleer zich.

Rik De Saedeleer is 89 jaar geworden.

Bekijk ook de uitgebreide reportage die de NOS een paar jaar geleden over De Saedeleer maakte.