CPB-debat: oppositie hekelt chaos en instabiliteit coalitie

Dijsselbloem, Asscher, Rutte en Kamp tijdens het debat in de Tweede Kamer over de CPB-cijfers. Foto ANP / Martijn Beekman

De coalitie van VVD en PvdA is verdeeld en slaagt er daardoor niet in met een goede aanpak van de crisis te komen. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vanavond gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de vorige week verschenen economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB).

“De coalitie is verdeeld, de sociale partners zijn in de gordijnen gejaagd, Nederlanders zijn in verwarring. En of de oppositie even de scherven wil komen opruimen.”

Buma daagde premier Mark Rutte (VVD) uit om ‘na alle gedoe en ketelmuziek’ met een coherent plan te komen voor de aanpak van de crisis. Volgens de CDA-fractievoorzitter moet Rutte een voorbeeld nemen aan oud-premier Ruud Lubbers (CDA), die in de jaren tachtig zorgde voor een akkoord met de sociale partners en de lasten verlaagde in plaats van ze te verhogen. Buma zei dat het kabinet moet afzien van lastenverhogingen en in plaats daarvan het mes moet zetten in eigen plannen.

Roemer: kabinet moet juist investeren

Ook SP-leider Emile Roemer hekelde de instabiliteit van de coalitie.

“Het ene akkoord is nog niet gesloten of er moet alweer worden heronderhandeld. Dat wekt geen vertrouwen, maar onzekerheid.”

Roemer keerde zich tegen de plannen voor loonmatiging en verdere bezuinigingen. Volgens Roemer moet het kabinet juist investeren. Hij pleitte voor een ‘Deltaplan’ om de economie weer aan de praat te krijgen, te beginnen met de bouw.

Wilders: afbraakbeleid

PVV-leider Geert Wilders verweet het kabinet ‘afbraakbeleid’. Hij maakte opnieuw duidelijk dat hij niet bereid is met het kabinet te praten over de aanpak van de crisis.

“De oppositie staat bovenaan het bangalijstje van het kabinet. Voor een breezertje of twee mogen ze het kabinet aan een meerderheid helpen. Mijn partij doet daar niet aan mee.”

De Tweede Kamer debatteert vanavond met Rutte over de CPB-cijfers, de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet en de aanpak van de economische crisis. Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zijn erbij. Kijk live mee via Politiek24.