Coach Kemkers roept Blokhuijsen halt toe

Bij schaatsploeg TVM is irritatie ontstaan over de eigen wijze waarop Jan Blokhuijsen zijn carrière plant. Voor hoofdcoach Gerard Kemkers is de maat een keer vol.

De wrijvingen waren al veel langer zichtbaar, maar een jaar voor de Olympische Spelen van Sotsji zijn er serieuze scheuren ontstaan in de samenwerking tussen allrounder Jan Blokhuijsen en zijn ploeg, TVM.

Gerard Kemkers, hoofdcoach van de formatie rond Sven Kramer, reageerde gisteren als door een wesp gestoken toen Blokhuijsen (23) zonder overleg bekendmaakte dat zijn tegenvallende prestaties van de laatste weken mede waren veroorzaakt door de ziekte van Pfeiffer. Tijdens de WK allround in Hamar, vorige maand, wist de Noord-Hollander zich niet te kwalificeren voor de afsluitende tien kilometer. Een jaar eerder had hij nog zilver behaald op de WK.

Kemkers zei in een reactie voor de NOS dat Blokhuijsen „door mijn vingers glipt. Het gaat niet zozeer om de ziekte van Pfeiffer, maar om het proces daarachter. De manier van samenwerken wil ik anders zien”.

De coach van TVM ergert zich al maanden aan de manier waarop Blokhuijsen volledig zijn eigen pad kiest, gesteund door tal van medewerkers die geen relatie hebben met de schaatsploeg. De spanningen vloeien voort uit de concurrentiestrijd met ploeggenoot Kramer. Niemand kwam de laatste jaren dichter bij de Fries dan Blokhuijsen, maar hij wil meer. Hij betreurde het dat TVM vorig jaar afscheid nam van assistent-coach Bart Veldkamp, met wie hij veel optrok.

Om zijn ploeggenoot en voornaamste concurrent te kunnen verslaan, bouwde Blokhuijsen buiten zijn werkgever TVM om een eigen begeleidingsteam op, met onder anderen orthomoleculair therapeut Dirk Zoutewelle, voormalig TVM-arts Jaap Westbroek als medisch begeleider en Dennis van der Laan als persoonlijk manager. Hij experimenteert met een zuurstoftent, waarmee hij een verblijf op hoogte simuleert, en houdt er een volledig eigen voedingstheorie op na.

Blokhuijsen verhuisde na de Spelen van Vancouver (2010) naar TVM, waar hij in korte tijd uitgroeide tot een serieuze concurrent van ploeggenoot Kramer. Anders dan zijn voorganger Wouter Olde Heuvel schikte Blokhuijsen zich minder in zijn lot als sparringpartner van de 26-jarige Fries. De jager Blokhuijsen ziet Kramer vooral als ultieme prooi. „Ik daag Sven uit”, klinkt het geregeld vol bravoure.

De concurrentiestrijd leidde steeds vaker tot fricties. Zo ergerde Blokhuijsen zich tijdens een aantal toernooien aan het feit dat Kramer in rechtstreekse duels op de hoogte werd gehouden van de rondetijden van Blokhuijsen, waardoor hij kon anticiperen op versnellingen van de Noord-Hollander. Volgens Kramer en Kemkers was dat vooraf overeengekomen met Blokhuijsen, maar die zei van niets te weten.

Voor de EK allround in Heerenveen, in januari, zei Kemkers dat de lucht was geklaard, maar de irritaties blijken nog lang niet voorbij. Hoewel Blokhuijsen een jaar geleden zijn contract met TVM met twee jaar verlengde, trekt hij steeds meer zijn eigen plan. Gisteren, na het verschijnen van de berichten over de ziekte van Pfeiffer, hield Kemkers zich niet meer in. „Jan heeft een extern team om zich heen gebouwd”, zei hij tegen het ANP. „Ik wil verder met Jan, maar dan moet dat externe team wel weggesneden worden. In slechte tijden komen de kwetsbare punten van de samenwerking naar boven. We hebben langs elkaar heen gepraat.”

    • Rob Schoof