Chinezen zorgen voor tekort aan babymelkpoeder in Nederland

Halflege schappen met flesvoeding van Nutrilon bij de Etos in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

Chinese ouders hebben voor een tekort aan melkpoeder in Nederlandse winkels gezorgd, omdat ze hun eigen babyvoeding niet meer vertrouwen. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Er is een levendige handel in babymelk van met name Nutrilon en Friso ontstaan tussen Nederland en China, en winkelketens in heel Nederland plaatsen bordjes bij de schappen met maximale aantallen te kopen producten.

De producent van Nutrilon, Nutricia, zegt dat de productie inmiddels met “tientallen procenten” verhoogd is en verkoopdirecteur Niels Bontje vermoedt dat de pakken melkpoeder ook op illegale wijze via groothandels naar China verdwijnen. “Er zijn handelaren actief die denken hier geld aan te kunnen verdienen.”

Drogisterijketen DA constateert sinds het najaar een grotere vraag naar babyvoeding, aldus een woordvoerder:

“We krijgen minder Nutrilon en Friso aangeleverd van de fabrikant dan we zouden willen. Wat we binnenkrijgen verdelen we over de winkels.”

De keten heeft de winkels bordjes geleverd om aan de schappen te hangen. Daarop worden klanten gemaand niet meer dan drie verpakkingen tegelijk te kopen. Bij Etos is het landelijke beleid dat klanten maximaal vier pakken mogen kopen, in sommige steden is dat zelfs teruggebracht tot één. Bij Albert Heijn geldt sinds twee weken een maximum van drie, net zoals bij Kruidvat. Een baby heeft ongeveer één pak per week nodig.

‘Soms nemen ze alles mee uit de schappen’

“Het zijn groepen Chinezen”, vertelt Brenda Neelen, bedrijfsleider bij een Amsterdamse Etos-vestiging. Bijna elke dag komen in haar winkel Chinezen vragen om pakken Nutrilon. “Soms nemen ze alles mee uit de schappen en vragen ze of we nog meer in het magazijn hebben liggen.” Sinds kort is het maximum in deze winkel beperkt tot één pak per persoon. “Ik heb wel eens gevraagd wat ze met die pakken doen. Doorverkopen, zeiden ze. Voor vijftig, zestig euro per pak. Hier kost een pak elf euro.”

De Chinese klanten kopen in het bijzonder deze merken omdat ze ze kennen. Chinese ouders wantrouwen na eerdere voedingsschandalen met babypoeder binnenlandse fabrikanten. Er zouden minstens zes kinderen zijn overleden. Vrijdag werden in China nieuwe regels van kracht voor import van babymelkpoeder. Op de import van meer dan 1,8 kilo - twee Nederlandse pakken – staat een geldboete van 49.000 euro en maximaal twee jaar gevangenisstraf.

Product niet gelukkig met ontwikkeling

Ondanks de grotere afzet is Nutricia ongelukkig met de ontwikkeling. “Het product is bestemd voor de Nederlandse markt. Chinezen kunnen het etiket niet lezen”, zegt Bontje. Daar staat de juiste bereidingswijze en dosering op, die luistert soms nauw. “Bovendien is de samenstelling anders dan wat de Chinese overheid voorschrijft. Vorig jaar dachten we het onder controle te hebben maar nu is de vraag weer hoger dan wij aankunnen.”, zegt Bontje. De productie wordt nu nogmaals uitgebreid.