Boogerd bekent dan toch dopinggebruik

Michael Boogerd bekent dat hij tijdens zijn wielercarrière op verschillende momenten doping heeft gebruikt. “Epo, cortisonen en bloedtransfusie”, geeft de voormalige kopman van de Raboploeg vandaag toe in nrc.next.

Michael Boogerd op weg naar zijn overwinning in La Plagne, in de Tour van 2002.
Michael Boogerd op weg naar zijn overwinning in La Plagne, in de Tour van 2002. Foto ANP / Jasper Juinen

Michael Boogerd bekent dat hij tijdens zijn wielercarrière op verschillende momenten doping heeft gebruikt. “Epo, cortisonen en bloedtransfusie”, geeft de voormalige kopman van de Raboploeg vandaag toe in nrc.next.

Voor het eerst nam Boogerd een verboden product in 1997, “tijdens een trainingsperiode.” Voor het laatst in 2007, het jaar waarin hij stopte. “Ik ben een aantal keren in Oostenrijk geweest om bloed af te geven, de laatste jaren van mijn carrière.”

Laatste weken regelmatig onder vuur

Boogerd (40) lag de laatste weken regelmatig onder vuur door aanhoudende berichtgeving over zijn betrokkenheid bij een bloeddopingaffaire rond de Oostenrijkse atletenmakelaar Stefan Matschiner. NRC Handelsblad publiceerde vorige week rekeningen van in totaal bijna 17.000 euro, die Boogerd moest betalen aan de later veroordeelde dopingdealer. Tot nu toe wilde Boogerd dopegebruik nooit bevestigen. Nu doet hij dat alsnog, omdat hij zich een “nationale schietschijf” voelt.

“Overal duiken verhalen op, het wordt maar erger en erger. Voor mij is het nu: tot hier en niet verder.”

‘Ik zal nooit over andere renners praten’

In zijn bekentenis benadrukt Boogerd dat in zijn periode als renner het gebruik van het wondermiddel epo gemeengoed was in de wielersport. Op details over zijn dopegebruik – welke middelen in welke periode - gaat hij niet in.

“Het is een periode geweest. Epo gebruik je in de voorbereiding op wedstrijden. Op details wil ik niet ingaan, het kost me sowieso al veel moeite om te bekennen. In die periode heb ik het regelmatig gebruikt. Maar soms ook helemaal niet. Ik heb meerdere Tours clean gereden.”

Ook over betrokkenheid van anderen zwijgt Boogerd, die vorige week zijn verhaal al vertelde aan de Dopingautoriteit.

“Ik zal nooit over andere renners, begeleiders of mensen uit de sport praten. Dat zal me misschien juridisch gezien problemen opleveren. Ik breng mezelf misschien in een moeilijker pakket dan wanneer ik wel over andere renners iets zou verklaren. Maar ik heb gekozen om dat niet te doen. Ik wil zelf de verantwoordelijkheid nemen voor mijn daden en alleen mijn eigen verhaal vertellen.”

De spijtbetuiging van Boogerd tegenover de NOS:

Lees in nrc.next vandaag meer over de bekentenis van Boogerd. Abonnees kunnen het artikel ook lezen in de digitale editie.