Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Belgische minister stapt op wegens omstreden bankendeal

Vanackere maakte zijn opstappen vanochtend op een persconferentie wereldkundig. Foto AFP / Laurie Dieffembacq

De Belgische vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere is opgestapt. Dat maakte hij vanochtend bekend op een persconferentie. Vanackere (CD&V) raakte in opspraak door een deal tussen bank Belfius die in staatshanden is en de christelijke werknemersorganisatie ACW. De minister heeft altijd ontkend iets verkeerd te hebben gedaan.

De bank kocht eerder dit jaar zogeheten winstbewijzen van ACW af. In ruil daarvoor kreeg ACW rente van de bank. Die rente zou echter hoger zijn dan de minister wist.

Vanackere raakte verder in opspraak toen media meldden dat Belfius-bestuurder Wouter Devriendt in het kabinet van de minister werkt. Dat ontkende Vanackere, maar hij gaf wel toe dat de bestuurder een bureau bij zijn kabinet had. Devriendt werkte voor de vorige minister van Financiën en bleef daarna een coördinerende rol spelen bij dossiers van banken die staatssteun hadden gekregen, waaronder Belfius.

Opstappen Vanackere komt als een verrassing

Volgens zakenkrant De Tijd komt het opstappen van de minister als een verrassing. Vanackere heeft altijd aangegeven niets verkeerd te hebben gedaan. “Ik wil dat dit stopt”, stelde de minister volgens De Tijd:

“Dit klimaat van wantrouwen hindert mij in mijn werk, hetgeen niet in het belang is van het land. Het is ook niet in het belang van mijn partij. En ik wil ook erkennen dat het persoonlijk mijn incasseringsvermogen te boven gaat.”

“Als het stof gaan liggen is, zal blijken dat mij niets te verwijten valt”, aldus Vanackere volgens De Standaard.