Asscher wil en verwacht sociaal akkoord aan einde van de maand

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken geeft in perscentrum Nieuwspoort een toelichting bij het plan van aanpak voor de jeugdwerkloosheid. Foto ANP / Martijn Beekman

Nog deze maand moet er een sociaal akkoord liggen, heeft Lodewijk Asscher stellig laten weten. Volgens de NOS wil hij dat bonden en werkgevers de afspraken over bezuinigingen en de arbeidsmarkt in de komende weken maken.

De FNV besloot gisteren dat eerst wordt overlegd met de werkgevers en nog niet met het kabinet. Bovendien wil de FNV alleen onderhandelen over de WW en het ontslagrecht als dat tot verbeteringen leidt, maakte voorzitter Ton Heerts duidelijk na afloop van de vergadering met de Federatieraad over de inzet voor het sociaal overleg.

‘Sociale partners moeten verwachtingen bijstellen’

Asscher zei “ongelooflijk blij” te zijn dat de FNV het overleg wil voeren. Hij begrijpt daarbij “goed” dat iedere partij zijn eigen wensen heeft. De vicepremier liet gisteren al weten dat hij bereid is om te praten over het “verzachten” van de ingreep in de WW en de versoepeling van het ontslagrecht zoals het kabinet die voorstaat.

Fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra schreef vanochtend in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad dat de huidige tijd vraagt om een “structurele herziening van onze verwachtingen van de overheid en dwingt tot een bijstelling van onze verzorgingsstaat”. Zijlstra schreef dat ook de sociale partners en oppositiepartijen hun verwachtingspatroon moeten aanpassen ten aanzien van de rol van de overheid.

Asscher is het met Zijlstra eens dat Nederland zich moet aanpassen aan grote veranderingen, zoals de vergrijzing. “We moeten ons daar op aanpassen.” Alleen de manier waarop, daarover moet het overleg gaan, zei de vicepremier.

‘Zomaar schrappen is geen optie’

De Tweede Kamer debatteert vanavond over de aanpak van de economische crisis en de oplopende werkloosheid. De ChristenUnie heeft al laten weten dat de verkorting van de WW van tafel moet.

“Ik moet nog zien wat voor plan erachter zit. Zomaar schrappen is geen optie”, is de reactie van Asscher daar op. De opstelling van de ChristenUnie is relevant, aangezien het kabinet voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk is van de oppositiepartijen.