Aantal bouwvergunningen op laagste punt ooit - ‘catastrofale cijfers’

NOOTDORP - Nieuwbouw. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
NOOTDORP - Nieuwbouw. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal verleende bouwvergunningen is vorig jaar gedaald tot ver onder het laagste niveau ooit gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal vergunningen voor nieuwbouw van koop- en huurhuizen zakte tot 37.370, volgens cijfers die het CBS vanochtend bekendmaakte.

Dat is 33 procent minder dan in 2011; in dat jaar zat de productie al op het laagste niveau sinds 1953, toen het bureau met de metingen begon.

Een woordvoerder van het CBS legt aan NRC uit:

“Tussen de verleende bouwvergunning en de oplevering van een woning zit vaak anderhalf tot twee jaar. De vooruitzichten voor de sector worden dus alleen maar slechter. Je mag deze cijfers wel catastrofaal noemen.”

De grootste daling zit bij de bouwers voor de koopmarkt, zoals projectontwikkelaars en grote vastgoedbeleggers als pensioenfondsen en verzekeraars. In deze categorie daalde het aantal verleende vergunningen in één jaar tijd met 46 procent tot ruim 14.300. Het aantal vergunningen voor huurwoningen is ‘slechts’ met 2.000 gedaald.

Architecten krijgen minder opdrachten

De waarde van de verleende vergunningen voor de bouw van woningen en bedrijfsgebouwen was eind vorig jaar bijna 30 procent lager dan een jaar eerder. Ook architecten kregen minder opdrachten. De omzet in de hele architectenbranche daalde vorig jaar met 14 procent. Hiermee is de omzet van architecten bijna gehalveerd ten opzichte van de periode vóór de crisis.

Regionaal zijn er grote verschillen. In Groningen en Drenthe daalde het aantal vergunningen met 60 procent, in Noord-Holland met 35 procent, in Friesland bleef het aantal vrijwel gelijk.

Bouwsector hardst getroffen

De bouwsector is van alle bedrijfstakken vorig jaar het hardst getroffen door de economische crisis, maakte het CBS ook bekend. De productie daalde met ruim 8 procent en de omzet met 7 procent. Alleen de omzet in de grond-, water- en wegenbouw steeg licht. Met name leggers van kabels en buizen profiteerden van stimuleringsmaatregelen van de overheid.

    • Eppo König